Kwart Nederlanders beschermt zichzelf niet volledig tegen online oplichting

13 juni 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Ondanks de vele online oplichtingspraktijken en de extra beveiligingsmaatregelen die banken hun klanten aanbieden, blijkt een groot deel van de consumenten er zelf niet alles aan te doen om criminelen het zo lastig mogelijk te maken. Zo heeft bijna een kwart (23%) van alle Nederlanders geen pas- of daglimiet ingesteld op hun betaalrekening. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat 72% van de Nederlanders zich in meer of mindere mate zorgen maken om slachtoffer te worden van online oplichting. Van de Nederlanders die zowel een dag- en paslimiet hebben ingesteld (53%), geeft 80% aan zich hierdoor veiliger te voelen. Ook stelt 70% van deze groep geen hinder te ervaren bij bijvoorbeeld het pinnen of overboeken van grotere bedragen.

De resultaten hebben ABN AMRO dan ook gemotiveerd om een nieuwe voorlichtingscampagne te lanceren, waarmee de bank mensen wil stimuleren om gebruik te maken van de beveiligingsmaatregelen die hen worden aangereikt.

Kwart Nederlanders beschermt zichzelf niet volledig tegen online oplichting

Doel van de campagne is om niet alleen het geld van de consument te beschermen, maar ook om hen nare ervaringen te besparen wanneer ze toch in een truc trappen. Al met al hoopt de bank het aantal fraudeslachtoffers te verminderen en de financiële schade van online oplichting te beperken.

“Online criminaliteit en fraude is een groeiend probleem”, stipt Neiske Ritsma (projectleider Fraude & Veilig Bankieren bij ABN AMRO) aan. “Het instellen van een dag- of paslimiet of betaalalert kan het internetcriminelen net wat moeilijker maken om iemand in korte tijd zoveel mogelijk geld afhandig te maken.”

Ritsma adviseert consumenten dan ook om een afweging te maken wat een ieder bereid is te doen om hun rekening extra te beveiligen, zonder daar hinder van de ondervinden. “De veiligheidsmaatregelen blijken in de praktijk namelijk zelden beperkend en kunnen ook op ieder moment weer teruggezet worden, bijvoorbeeld als je van plan bent een grote uitgave te doen.”