Ingrid de Swart: ‘Ik ben nooit bang geweest om ‘ja’ tegen iets te zeggen’

25 januari 2022 Banken.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Voor zijn Leaders in Finance-podcast had gastheer Jeroen Broekema een ‘verzekerd’ gesprek met Ingrid de Swart, lid van de Raad van de Bestuur van a.s.r. Naast de toekomst van de verzekeraar kwamen ook meer persoonlijke ervaringen en inzichten ter sprake.

De Swart (52) groeide op in Brabant in een beschermd milieu. Na haar studie Nederlandse taal en- letterkunde aan de Universiteit van Utrecht werkte ze onder meer lange tijd voor Delta Lloyd, in verschillende management- en directiefuncties. Daarna stapte ze in 2017 over naar Aegon waar ze deel uitmaakte van de directie. In 2019 trad ze toe tot de raad van bestuur van a.s.r.

Ingrid de Swart, Bestuurslid, ASR

Communicatie

Een baan in de verzekeringswereld was voor De Swart niet meteen voor de hand liggend. Ze was naast haar studie Nederlands ook afgestudeerd in Communicatie en had al een paar jaar gewerkt als communicatieconsultant toen er een vacature voorbijkwam bij Delta Lloyd, dat net NUTS OHRA had gekocht.

“Ze zochten een communicatieadviseur die die bedrijven aan elkaar kon smeden en het intranet kon opzetten.”, vertelt ze. “Ik ben die gesprekken ingegaan met één belangrijke voorwaarde: dat als ik dat proces drie jaar goed had gedaan, ik daarna leidinggevende zou mogen worden. En zo is het gegaan.”

Discipline

Deze pragmatische benadering zat er al op jonge leeftijd in, zo blijkt uit het werk dat De Swart op haar veertiende deed. “Ik ben toen gaan werken bij de plaatselijke banketbakkerij in Udenhout, waar we toen woonden. Ik heb daar geleerd wat discipline betekent. Ik stond elke zaterdagochtend om zes uur in de vriezer gebak te sorteren omdat de voorbereiding van de dag bepaalde hoe succesvol de dag zou zijn.”

De baan bij de banketbakker is voor haar in meerdere opzichten belangrijk geweest, meent ze. “Ik heb daar geleerd klanten te herkennen. Ik heb geleerd dat de vestiging in de buurt van een dure villawijk eigenlijk helemaal niet verkocht, want rijke mensen zijn kennelijk rijk omdat ze goed op hun geld passen. Ik heb bijvoorbeeld ook geleerd om heel goed hoofd te rekenen en goed na te denken over hoe je mensen goed kunt inzetten achter een balie. Dus dat zijn best belangrijke dingen geweest in mijn jeugd.”

Logica

Over het nut van haar studie Nederlands in relatie tot haar carrière en huidige baan doet ze enkele interessante en relativerende uitspraken. Geanimeerd en met enige vorm van ironie vertelt ze dat ze is afgestudeerd in “renaissance en letterkunde”. “Dus ik weet alles van Hooft en Vondel.” Lachend: “Dat is buitengewoon handig als je in het bestuur zit van de a.s.r.”

Toch heeft De Swart ook bij haar werk wel degelijk profijt van haar kennis als neerlandica, legt ze uit. “Ik heb de logica van de taal leren ontleden en logica van taal is een belangrijk ding in de dagelijkse conversatie. Als ik goed luister naar wat je zegt en ook hoe je het zegt, kan ik inzicht krijgen in hoe je denkt”, legt ze uit. “Dat kan heel erg inzichtelijk zijn in allerlei aspecten.”

Reisleider

Leidinggeven is een eigenschap die De Swart op het lijf lijkt te zijn geschreven. Ze vertelt dat ze altijd graag “het verschil wil maken”. “Dus ik ben altijd aan het nadenken over hoe dingen beter kunnen. Dat is een belangrijk karakteraspect, denk ik. Zet mij in een groep met mensen in een vreemde stad en ik word altijd de reisleider. Ik weet niet wat dat is, maar het zit in mij. Ik ben eigenlijk nooit bang geweest om ‘ja’ tegen iets te zeggen.”

“Het gaat niet alleen over het product, maar vooral ook over dienstverlening.”

De kansen om leidinggevende functies te krijgen heeft De Swart dan ook altijd benut en ze was nooit bang dat ze het niet zou kunnen. Ze heeft veel geleerd van neuro-linguistisch programmeren, waar ze ook een graad in heeft behaald. “Daarin heb ik geleerd om nog meer persoonlijke kracht in mezelf aan te boren. Dus ik geloof in principe dat iedereen heel veel in zich heeft om van alles te kunnen.”

Dat ziet ze dan ook heel breed toepasbaar op allerlei niveaus. “Als je aan mensen vraagt waarop ze het meest trots zijn van zichzelf is het bijna altijd één op één hun sterkste eigenschap”, meent ze. “Ik moedig mensen altijd heel erg aan om hun sterkste eigenschap verder uit te nutten in plaats van hun mindere aanleg proberen te compenseren.”

Balans

De toekomst voor a.s.r. ziet er volgens De Swart goed uit. Ze zegt dat het bedrijf er qua balans sterk voorstaat, maar ook dat het een goede filosofie heeft in relatie tot de groei van het verzekeraarschap. “Er liggen eieren in verschillende mandjes en a.s.r. laat al jarenlang hele goede groei zien. We hebben ook veel beleggers die graag in ons willen beleggen en ik denk dat de muziek uit dat verhaal er nog lang niet uit is.”

De ‘teaser’ die Broekema voor De Swart heeft bedacht past in de context van die toekomstvisie: gaat ‘insurtech’ – of het bredere fintech-segment – een enorme hap nemen uit de niet-maatwerkproducten in verzekeringsland? Het antwoord van De Swart is stellig: “Nee, daar geloof ik niks van. Dat is omdat ik denk dat wij verzekeren ook opnieuw aan het uitvinden zijn. Het verschil wordt niet alleen gemaakt in risicodragerschap, maar met name ook in dicht op die klanten zitten.”

“Het gaat niet alleen over het product, maar vooral ook over dienstverlening”, gaat ze verder. “Dan kunnen juist onze schaal en met name ook de executiekracht van a.s.r. echt het verschil gaan maken. Ik geloof dat wij als bedrijf een hele goede uitgangspositie hebben om zelf door te ontwikkelen, mits we maar blijven doorontwikkelen.”

Ten slotte haar tip voor mensen die starten op de (financiële) arbeidsmarkt: “Ga werk doen dat je leuk vindt, maar denk niet dat elke dag leuk is. Dus wees bereid om te investeren en te buffelen en jezelf elke dag af te vragen wat je nog meer zou kunnen leren.”

Luister hier de volledige aflevering.