Nieuwe cao ING stelt flexibiliteit en werkgeluk centraal

06 maart 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Cao-onderhandelaars en de leiding van ING zijn een nieuwe cao overeengekomen waarin flexibiliteit en werkgeluk centraal staan. De flexibiliteit moet ervoor zorgen dat het werk goed te combineren valt met scholing, mantelzorg of zorg voor kinderen. Zogeheten ‘werkgelukbrengers’ nemen het werk waar dat hierdoor tijdelijk blijft liggen.

Natuurlijk is een goed salaris belangrijk, maar goede secundaire voorwaarden zijn minstens zo waardevol. In 2017 was ING het eerste grote bedrijf in Nederland dat vaderschapsverlof invoerde. In plaats van die lullige twee daagjes* waarin menig net bevallen vrouw nog amper bij zinnen is krijgen kersverse vaders bij ING tegenwoordig dertig dagen verlof. In hetzelfde jaar kreeg de bank een onderscheiding voor het faciliteren van mantelzorgers. Het moet ervoor zorgen dat ING nieuw talent weet binnen te halen en bestaand talent binnenboord te houden. In de nieuwe cao gaat de oranje bank weer een stapje verder.

Nieuwe cao ING stelt flexibiliteit en werkgeluk centraal

Flexibel is één van de toverwoorden in de nieuwe arbeidsovereenkomst. De bank gaat experimenteren met een flexibele indeling van werk en werktijden, zodat werknemers hun werk optimaal kunnen combineren met andere verplichtingen als scholing, mantelzorg of de kinderen. Dit moet mede mogelijk worden door zogeheten ‘werkgelukbrengers’. Vermoedelijk een nieuw woord in de Nederlandse taal, wat op het volgende neerkomt: “De werkgelukbrengers kunnen ervoor zorgen dat collega’s even tijd en ruimte krijgen voor iets anders: scholing, mantelzorg, zorg voor kinderen. Ze hoeven zich niet bezwaard te voelen dat hun werk blijft liggen – want dat wordt tijdelijk waargenomen”, aldus een onderhandelaar van CNV Vakmensen.

Experimenteren

Het uitgangspunt experimenten duidt erop dat niet vaststaat of het in de toekomst ook zo blijft. Op zichzelf niet verwonderlijk, want het is voor ING voor het eerste dat ze het op deze manier proberen. En over het algemeen geldt: al doende leert men.

“Gelukkige medewerkers staan meer open voor vernieuwingen en presteren beter. Omdat dit voor iedere medewerker anders is, zijn autonomie en regelruimte essentieel. Daarom bieden de cao-afspraken meer keuzevrijheid en maatwerk, passend bij individuele omstandigheden”, aldus Maarten van Beek, HR-directeur bij ING. “Deze cao is in co-creatie met vakorganisaties én medewerkers tot stand gekomen. Daar ben ik enorm trots op. De volgende stap is dat de cao, uitgaande van de agile principes, continu wordt vernieuwd op basis van wensen uit de organisatie.”

*In 2017 was het wettelijk minimum twee dagen verlof, per 1 januari 2019 krijgen nieuwe vaders vijf dagen verlof.