Leaders in Finance organiseert tweede editie van cybersecurity event

24 april 2024 Banken.nl 4 min. leestijd

Over iets minder dan een maand is het zo ver: de tweede editie van het Leaders in Finance Cyber Security Event. En dat komt goed uit, want cybersecurity staat meer dan ooit op de (inter)nationale agenda.

Zo waarschuwde de MIVD onlangs in zijn jaarverslag dat de cyberdreiging vanuit Rusland groter dan ooit is. Dat het niet om loze kreten gaat moge duidelijk zijn. Zo was er onlangs het opmerkelijke verhaal dat hackers erin waren geslaagd om een Russisch propagandafilmpje op BabyTV uit te zenden door het satellietbedrijf Eutelsat tijdelijk over te nemen.

Uiteraard gaat het nu maar om een propagandafilmpje op een kinderzender, maar de MIVD waarschuwt al jaren dat aan Rusland gelieerde hackers actief bezig zijn om zichzelf toegang te verschaffen tot tal van routers, mogelijk om de Nederlandse infrastructuur plat te leggen.

Cybersecurity volgend thema Leaders in Finance Events

De dreiging is dus reëel, ook voor de financiële sector. Banken (en hun diensten) worden namelijk gezien als vitale infrastructuur, nodig in het dagelijkse leven van de meeste mensen in Nederland. Gelukkig ziet ook de politiek dit in, en eist middels de DORA en NIS2-richtlijn wettelijk van financieel dienstverleners dat zij hun cybersecurity op orde hebben.

De Cyber Security Raad waarschuwt echter dat de huidige inspanningen en investeringen voor cybersecurity niet genoeg zijn om de groeiende digitale dreigingen vanuit statelijke actoren en cybercriminelen het hoofd te bieden. Er moet dus meer geïnvesteerd worden om de digitale veiligheid te vergroten. De druk is zelfs zo groot, dat bestuursleden verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de cyberveiligheid van hun bedrijf.

De wetten zijn al een tijdje van kracht, dus het is de hoogste tijd om op het event de balans op te maken. Hoe staat de Nederlandse cybersecurity er vandaag de dag voor? En welke uitdagingen moeten worden overwonnen?

Om daar een verhelderend antwoord op te geven, heeft Leaders in Finance Events een programma samengesteld met veel ruimte voor leren, discussie en netwerken, waarin verschillende sprekers de revue passeren.

Zo zullen onder meer Marco Zannoni (Director bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), Beate Zwijnenberg (Global CISO bij ING), Rudrani Djwalapersad (Partner Cyber Security Financial Services bij EY), Irfaan Santoe (Security Executive en oprichter van OWASP NL), Sherelle Farrington (Cybersecurity Solutions Lead bij Fortinet) en Leonie Boskeljon (Kolonel bij de Luchtmacht) hun opwachting maken.

Programma

Dagvoorzitter Irene Rompa trapt om 09:30 de dag af, waarna Beate Zwijnenberg (Global CISO bij ING) haar visie deelt over de huidige staat van cybersecurity in de Nederlandse financiële sector. Vervolgens is er het CISO Panel, waar de Chief Information Security Officers van ING, NN Group en Robeco aan zullen deelnemen.

Na de koffiepauze volgen twee speeches. De eerste gaat over de digitale dreiging voor Nederland; de tweede over menselijke factoren die een rol spelen in cybersecurity. Tussen de speeches door is er een Q&A met NVB-CISO Marco Doeland.

Na de lunch volgen er drie rondetafelgesprekken: ‘We constantly introduce new technologies, but do we ever get rid of the old ones?’; What is the potential of government – private sector coöperation?’; en ‘The implications of DORA and NIS2: are we prepared?

Na wederom een korte koffiepauze volgt er een live interview met Rabobank-CISO Corence Klop, geeft Martijn Dekker (CISCO bij ABN AMRO) een keynotespeech over ‘Garbage collection and imperfect security decisions’ en is het laatste onderdeel een Q&A met Irfaan Santoe (Security Executive en oprichter van OWASP NL). De dag wordt afgesloten met een borrel en een snack en is er ruimte om volop te netwerken.

Het evenement op 23 mei – dat mede mogelijk wordt gemaakt door EY, Rubrik, Fortinet, ServiceNow en de Nederlandse Vereniging van Banken – vindt plaats in het Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, nabij Utrecht.

Geïnteresseerden kunnen hier terecht voor meer informatie en registratie.