Ethiopiërs pinnen dankzij storing ‘gratis’ 40 miljoen dollar

20 maart 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Het was het afgelopen weekend een drukke bedoening bij de geldautomaten in Ethiopië. Door een storing in het systeem van de Commercial Bank of Ethiopia konden mensen onbeperkt geld opnemen, ongeacht hun saldo. Op het moment dat de CBE de storing in de smiezen kreeg, was er al bijna $40 miljoen opgenomen of overgeschreven.

Klanten van de Afrikaanse bank ontdekten de fout rond middennacht. De BBC schrijft dat het nieuws over gratis geld vooral onder studenten rap rond ging. Bij geldautomaten op verschillende universiteitscampussen ontstonden daardoor al snel lange rijen.

In een verklaring stelt de CBE dat de storing ontstond tijdens onderhoudswerkzaamheden (een cyberaanval wordt uitgesloten). Enkele uren en $40 miljoen later werd de fout ontdekt en bevroor de CBE alle transacties.

Ethiopiërs pinnen dankzij storing ‘gratis’ 40 miljoen dollar

De CBE heeft inmiddels een taskforce ingesteld om het geld terug te vorderen en ook de universiteiten roepen studenten op om geld terug te geven dat niet van hen. De bank belooft geen aangifte te doen tegen mensen die het gepinde geld weer inleveren.

Of de inspanningen ook daadwerkelijk zullen leiden om het verloren geld terug te vinden, moet nog blijken. Een lokale student stelt tegenover de BBC niemand te kennen die het geld al vrijwillig heeft teruggebracht.