ABP scherpt beleggingsplannen aan: €10 miljard naar Nederlandse projecten

06 maart 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

Pensioenfonds ABP heeft nieuwe beleggingsdoelen bekendgemaakt, die de impact van het bedrijf voor een duurzame wereld moeten vergroten. In 2030 moet de portefeuille voor €30 miljard uit zogeheten ‘dubbel renderende’ investeringen bestaan; ofwel beleggingen die zich zowel financieel terugbetalen als op het gebied van klimaat en biodiversiteit.

Het grootste pensioenfonds van Nederland is van mening dat de huidige wereld vraagt om andere prioriteiten bij het beleggen. Waar het fonds momenteel nog beleggingen over de hele wereld heeft verspreid , kiest het nu voor het investeren van €10 miljard in Nederlandse projecten. De helft daarvan moet naar de bouw van betaalbare huurwoningen gaan.

“Het is belangrijk om de risico’s in onze beleggingsportefeuille te beheersen", vertelt bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen. “De beleggingen van ABP hebben impact op de wereld. Dat biedt kansen om een maatschappelijke bijdrage te leveren door te beleggen in een duurzame en betrouwbare energievoorziening en in betaalbare huurwoningen ook in Nederland.”

ABP scherpt beleggingsplannen aan: €10 miljard naar Nederlandse projecten

Naast de geplande investeringen in projecten die een positieve impact op het klimaat moeten hebben, kiest ABP er ook voor om strengere criteria te hanteren in het selecteren van de aandelenportefeuille. Zo wordt van bedrijven waarin ABP belegt verwacht dat zij plannen formuleren om hun CO2-uitstoot terug te dringen en dat ze zich inspannen om klimaatrisico’s te beheersen.

Het totale aantal bedrijven waarin ABP investeert zal daardoor dalen. Eerder koos het fonds er al voor om afstand te doen van zijn aandelen in fossiele bedrijven, tabaksproducenten en wapenfabrikanten. De €502 miljard euro die het in beheer heeft zal in geleidelijke stappen (waar nodig) een nieuwe bestemming krijgen.

De €30 miljard aan dubbel renderende impactbeleggingen dient naast de €10 miljard aan binnenlandse projecten tevens te bestaan uit €10 miljard aan investeringen gericht op klimaatoplossingen en uit ten minste €1 miljard aan investeringen in biodiversiteitsoplossingen.

Voornemens die aansluiten op de uitgesproken wensen uit politiek Den Haag, de vakbonden, maatschappelijke organisaties en een meerderheid van deelnemers van ABP-pensioenen.

Tegenover het FD verklaart Van Wijnen dat het afwegen van de belangen op het gebied van enerzijds rendement en anderzijds duurzaamheid een ‘balanceeract’ is. Deelnemers zien graag dat de pensioenen voldoende worden geïndexeerd, maar aan de andere kant ook dat er gewerkt wordt aan een leefbare wereld om van het pensioen te kunnen genieten.