LexisNexis brengt e-book uit met mondiale visie op AML-compliance

17 januari 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

LexisNexis heeft het e-book ‘AML Compliance In 2024: A Global View’ gelanceerd. De publicatie gaat diep in op de snel veranderende AML-regelgeving en de cruciale aspecten die bedrijven moeten begrijpen om compliant te blijven.

Het zal niemand binnen de financiële sector zijn ontgaan: de ontwikkelingen op het gebied van antiwitwassen volgen elkaar de laatste jaren in duizelingwekkend tempo op. Onlangs identificeerde LexisNexis al vier belangrijke ontwikkelingen die wereldwijd de veranderingen in antiwitwas (AML)-regelgeving aanjagen.

In zijn nieuwe e-book schijnt het bedrijf zijn licht op uiteenlopende trends en ontwikkelingen in het mondiale AML-landschap – van de wereldwijde, regionale en nationale wetgevingsvereisten en de impact van innovatieve bedrijfsmodellen op witwassen, tot de blijvende uitdagingen door de digitale erfenis van COVID-19 en hoe de geopolitieke situatie de risico’s voor financiële instellingen verhoogt.

LexisNexis brengt e-book uit met mondiale visie op AML-compliance

Ook de gevolgen van een sterk innoverende en ontwikkelende digitale wereld zijn uitgewerkt in de visie. De toenemende handhaving, de groeiende aanwezigheid van cryptovaluta, het steeds geraffineerder worden van witwaspraktijken en het ontstaan van nieuwe technologieën worden genoemd als trends die de wereld van compliance ertoe dwingen bij de les te blijven.

Verder biedt het e-book inzicht in de historische ontwikkeling van AML-wetgeving in onder andere de EU, de APAC-regio, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten, waarbij tevens verder op een aantal staten uit deze regio’s wordt ingezoomd. Ook gaat LexisNexis in op verschillende best practices om compliant te blijven met de almaar veranderende regelgeving.

Afsluitend vat LexisNexis de eigen toekomstverwachtingen samen. Het bedrijf voorziet dat de naleving van wet- en regelgeving met betrekking tot antiwitwassen (AML) en het bestrijden van de financiering van terrorisme (CTF) steeds strenger wordt, met actievere regelgevers. Daarnaast stijgen de kosten van naleving door de toenemende vraag naar gekwalificeerd personeel.

Financiële instellingen wordt aangeraden een weldoordachte aanpak te hanteren, die is toegespitst op de wetgeving van elk individueel land. Het niet naleven hiervan kan resulteren in hoge financiële, juridische, reputatie- en strategische kosten.

Technologische tools en training van personeel kunnen helpen de nalevingskosten te beheersen, maar het ontwikkelen van effectieve AML-programma’s blijft een grote uitdaging voor financiële dienstverleners.

Benieuwd naar het hele e-book? Je kunt het hier gratis downloaden.