‘Vastgoedsector moet versneld in actie komen om netto nul-doel te halen’

06 december 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Hoewel de beursgenoteerde vastgoedsector het afgelopen jaar vorderingen heeft geboekt, moet de sector versneld in actie komen om zijn netto nul-doelstelling te halen. Dat concludeert Van Lanschot Kempen Investment Management op basis van een wereldwijde analyse.

De internationale vastgoedsector is verantwoordelijk voor 40% van de totale uitstoot van broeikassengassen. Om de doelstelling van het Parijsakkoord te halen (een maximale temperatuurstijging van 2 graden) is het dan ook essentieel dat de vastgoedsector een stevige duurzaamheidstransitie doormaakt.

Uit de analyse van Van Lanschot Kempen blijkt echter dat slechts 15% van de vastgoedondernemingen concrete totaaldoelstellingen heeft geformuleerd over hoe ze in 2050 in alle drie de scopes (CO2-uitstoot van eigen activiteiten, afname energie van derden en CO2-uitstoot van externe ketenpartners) naar een netto nul-uitstoot denken te kunnen gaan brengen.

‘Vastgoedsector moet versneld in actie komen om netto nul-doel te halen’

Hoewel die 15% een verbetering is ten opzichte van een jaar geleden, toen slechts 10% doelstellingen had geformuleerd, dient de sector wat Van Lanschot Kempen Investment Management betreft versneld in actie te komen wil de sector de netto nul-ambities halen. “We zien dit jaar weliswaar vooruitgang, maar ten opzichte van een zeer lage vergelijkingsbasis”, vat de wealth manager dan ook samen.

Koploper

Andere opvallende resultaten uit de analyse is dat Europa koploper is wereldwijd gezien. Iets minder dan een derde (31%) heeft in één van de scopes een netto nul-doelstelling geformuleerd, in vergelijking met 14% in Azië en slechts 8% in Noord-Amerika.

Daarnaast blijkt dat 39% van de vastgoedondernemingen wel al is begonnen met het rapporteren van de CO2-uitstoot voor scope 1 en 2 (waar ze dus directe invloed op hebben). Dat is onveranderd ten opzichte van het verslag van vorig jaar. Wel is het percentage bedrijven dat voor alle drie de scopes (en extern geverifieerd) de stand van zaken meet en rapporteert gestegen van 15% naar 20%.