Woekerpolisaffaire ten einde; ASR schikt voor megabedrag

01 december 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ASR en gedupeerde consumenten kunnen eindelijk een punt zetten achter hun lange juridische strijd over in het verleden afgesloten woekerpolissen. ASR heeft met vijf claimorganisaties een schikking gesloten; in ruil voor €250 miljoen zien zij af van verdere rechtszaken.

De juridische strijd draait om 7 miljoen beleggingsverzekeringen afgesloten tussen 1989 en 2008. Waar onder meer Aegon (inmiddels eigendom van ASR) en ASR mooie rendementen beloofden, bleken er uiteindelijk zeer hoge kosten aan deze polissen te zitten waardoor de kosten de baten begonnen te overstijgen.

Puur verlies dus, en dat schoot er bij consumenten slecht in. Vele rechtszaken zouden volgen. In september dit jaar oordeelde het Gerechtshof in Den Haag dat de verzekeraars inderdaad onterecht te hoge kosten in rekening hadden gebracht. Expert stellen dan ook dat de schikking niet geheel onverwachts komt.

Woekerpolisaffaire ten einde; ASR schikt voor megabedrag

De schikking geldt voor bijna 300 verschillende producten die Aegon en ASR in het verleden aanboden, waaronder Aegon Koesplan, Fundplan en Vermogensplan. Voorwaarde is wel dat minimaal 90% van bij de claimorganisaties (Consumentenclaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumenten) aangesloten deelnemers akkoord gaat met de regeling.

ASR-CEO Jos Baeten laat weten blij te zijn met het akkoord met alle betrokken partijen. “Hiermee presenteren we een finale regeling voor onze aangesloten klanten. Met het finale akkoord dat we hebben bereikt, kunnen we dit dossier afronden en geven we klanten duidelijkheid.”

Al met al reserveert de verzekeraar €300 miljoen om het gehele dossier af te sluiten. Bovenop de eerder genoemde €250 miljoen, heeft het bedrijf een extra bedrag van €50 miljoen opzijgezet voor “schrijnende gevallen” en voor klanten die niet zijn aangesloten bij één van de claimclubs.

De rest

Aegon en ASR zijn lang niet de enige verzekeraars die dergelijke woekerpolissen aanboden. Ook Nationale-Nederlanden, Achmea, de Goudse en Reaal werden op de vingers getikt; al blijft vooralsnog onduidelijk of deze bedrijven binnenkort eveneens tot een schikking zullen komen . Allianz sloot zijn woekerpolis-dossier eerder dit jaar wel al af.