Leaders in Finance AML Europe: ‘Hoe ziet de internationale AML-wereld er in 2030 uit?’

15 juni 2023 Banken.nl 4 min. leestijd

Een jaar geleden was het keynote-spreker Oliver Bullough die stelde dat de financiële sector al impact had als het er in zou slagen om witwaspraktijken met 1% terug te dringen. Hierbij werd hij gesterkt door de tweede keynote-spreker - Prof. Jason Sharman (Cambridge University) - die vermeldde dat we nog steeds hetzelfde over witwassen denken als we 30 jaar geleden deden. Een ietwat sombere conclusie, helemaal gezien de vele miljoenen die banken investeren om hun poortwachtersfunctie zo goed mogelijk in te richten.

Dat moet beter kunnen, moet Leaders in Finance Events gedacht hebben. En precies die vraag, hoe het beter kan, staat centraal bij het aanstaande Leaders in Finance AML Europe 2023 event.

Een goede vraag die komt op een goed moment. Met de opkomst van technologieën zoals artificial intelligence en machine learning nemen de opties steeds verder toe om de AML-keten efficiënter in te delen. Helemaal nu (Nederlandse) toezichthouders hun fiat hebben gegeven om meer risk-based te werken. De middelen zijn er dus om die 1%-succesratio te verbeteren, maar hoe ziet het realiseren van dat toekomstperspectief er in de praktijk uit?

“Dit jaar richt het evenement zich op wat experts denken wat we moeten doen om de keten de komende tien jaar effectiever te maken”, legt Ernst Beskers (Leaders in Finance) uit. “Thema’s zoals de risk based approach, privacy en transactiemonitoring, de voor- en nadelen van AI en nog veel meer komt aan bod bij ons event op 29 juni in Brussel.”

Leaders in Finance AML Europe: ‘Hoe ziet de internationale AML-wereld er in 2030 uit?’

Om dit te bereiken is een programma samengesteld met veel ruimte voor leren, discussie en netwerken, waarin verschillende inspirerende sprekers de revue zullen passeren.

Zo zullen onder meer Tom Burgis (onderzoeksjournalist), Eleni Tsingou (MSO Copenhagen Business School), Toms Platacis (Deputy Head FIU Latvia), Robin de Jongh (Global Head of Client Due Diligence Rabobank), Jolien Smets (Head of AML bij KBC Bank), Elizabeth McCaul (lid Raad van Toezicht bij de Europese Centrale Bank), James Townsend (Head of FCP Monitoring and Screening bij Danske Bank), Pete Barnes (Head UKFCC & Nominated Officer bij Standard Chartered Bank) en Salim Winpe (Global Head of Name List Screening bij Deutsche Bank) spreken tijdens het evenement.

“We zijn er wederom in geslaagd om internationale topbestuurders, beleidsbepalers en sprekers bij elkaar te brengen”, vervolgt Beskers zijn uitleg. “Het belooft een inspirerende dag te worden.”

Het programma

De dag wordt afgetrapt door voorzitter Marije Tolsma-Groen en Sébastien de Brouwer (Chief Policy Officer EBF), waarna de eerste keynote spreker Eleni Tsingou zal spreker over een pragmatische AML-aanpak. Na een korte koffiepauze volgt de eerste paneldiscussie over de risk based approach, gevolgd door de tweede keynote-spreker Elizabeth McCaul (lid Raad van Toezicht bij de ECB).

Na de lunch kunnen de deelnemers kiezen uit twee breakout sessies: ‘Threats and opportunities of AI in AML’ en ‘Transaction monitoring (and privacy)’. Na een tweede koffiepauze volgt de tweede paneldiscussie 'All rules and regulations aside’, waarbij er "buiten de hokjes om gedacht kan worden" hoe de financiële sector de AML-keten per 2030 ingericht zou moeten hebben.

De dag wordt afgesloten door de derde keynote-spreker Tom Burgis. De onderzoeksjournalist bespreekt zijn boek ‘Kleptopia. How dirty money is conquering the world’, waarin hij de vraag stelt of de financiële sector witwassen ‘echt’ wil tegengaan of dat ze vooral willen laten zien dat ze hun best doen om zo boetes te voorkomen. Daarmee is de dag echter nog niet ten einde gekomen, want aansluitend is er tijdens een borrel en een kleine hap volop ruimte om te netwerken.

Het Leaders in Finance AML Europe 2023 event wordt gehouden op 29 juni en wordt mede mogelijk  gemaakt door partners IBM, Deloitte, Silent Eight, Hyarchis en de European Banking Federation. Het event vindt plaats in het Marriot Grand Place Hotel in Brussel.

Geïnteresseerden kunnen hier terecht voor meer informatie en registratie.

Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van banken.nl.