Duits consortium pompt 200 miljard in hypotheekmarkt

31 mei 2013 965

De geruchten gaan dat een consortium van Duitse banken de Nederlandse hypotheekmarkt wil betreden met een budget van €200 miljard. Volgens insiders zou het gaan om de Volksbank, een Duitse coöperatieve bank.

Duitse hypotheek voor Nederlanders

Adviesbureau Adfinis bron van berichtgeving

Het bericht is afkomstig van adviesbureau Adfinis uit Deventer. Volgens Adfinis kunnen kopers hun woning tot 100% financieren. De rente op een Duitse hypotheek ligt gemiddeld tussen de 1% en 2% lager dan in Nederland. Hypotheekrentes van 2,8% voor tien jaar vast, zijn in Duitsland op dit moment gebruikelijk. Bovendien is de rente gewoon in Nederland aftrekbaar, aldus Adfinis tegenover regionale krant De Stentor.

Door in zee te gaan met het Duitse consortium verwacht Adfinis de woningmarkt weer in beweging te krijgen. "We hebben er ongeveer anderhalf jaar aan gewerkt om dit in gang te zetten”, vervolgt Adfinis haar verhaal in De Stentor.

Gerede twijfel over bedrag

€200 miljard is een astronomisch bedrag. Dat is namelijk 33% van het totale huidige budget in de Nederlandse woningmarkt. Banken hebben voor een bedrag van ruim €600 miljard aan hypotheken verstrekt aan woningbezitters in ons land. Een injectie van €200 miljard zal een enorme opsteker zijn voor de funding gap van €334 miljard in de huidige markt.

Insiders speculeren echter op een ‘typefout’. Na enige navraag in de sector lijkt het waarschijnlijk te gaan om een bedrag van €200 miljoen, niet €200 miljard. Dit wordt versterkt door de opmerking van Adfinis in De Stentor. “Het is de bedoeling dat wij hiermee het oosten van Nederland gaan bedienen.'' Met €200 miljard zal de ambitie waarschijnlijk een stuk verder reiken.

Nieuws

×

Meer nieuws over