Nettoverlies Commerzbank door reorganisatiekosten

08 mei 2013 907

Commerzbank heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van €94 miljoen. Dit nettoverlies is hoofdzakelijk een gevolg van de hoge herstructureringskosten van de tweede bank van Duitsland. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van Commerzbank. Het verlies was overigens minder groot dan analisten hadden verwacht. 

Nettoverlies door hoge reorganisatiekosten
Commerzbank is op weg naar herstel. In 2008 is Commerzbank overeind gehouden door een kapitaalinjectie van de Duitse regering, waarbij de regering 25% van de Duitse bank in handen kreeg. De eerder aangekondigde herstructurering moet de bank naar betere tijden leiden. Met deze reorganisatie zullen 4000 tot 6000 banen verloren gaan.

Om de kosten van de reorganisatie te dekken heeft Commerzbank in het eerste kwartaal van dit jaar een voorziening getroffen van €493 miljoen. “2013 is een transitiejaar waarin onze omzet onder druk blijft staan en de kosten naar verwachting zullen oplopen”, aldus de CFO Stephan Engels. De reorganisatievoorziening resulteerde in een nettoverlies van €94 miljoen ten opzichte van een winst van €355 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

 Commerzbank - Cijfers Q1 2013


Versterken van de kapitaalpositie
Met een kapitaalverhoging van €2,5 miljard wil Commerzbank haar staatssteun terugbetalen en haar kapitaalpositie versterken. “Deze transactie zal de kapitaalratio van Commerzbank verhogen met ongeveer 1%”, aldus Engels. De Duitse bank heeft momenteel een Basel III kapitaalratio van 7,5%. Het doel is om tegen het einde van 2014 een kapitaalratio te hebben van 9%. 

Commerzbank - Kapitaalpositie Q1 2013

Nieuws

×

Meer nieuws over