150 miljard nodig om Europese bankensector te redden

12 juli 2016 436

De Europese banken hebben op korte termijn een Europees reddingsplan nodig van €150 miljard om een nieuwe crisis te voorkomen. Dat stelt David Folkerts-Landau, hoofdeconoom bij Deutsche Bank in Duitse weekendkrant Welt am Sonntag. Volgens hem kunnen de nieuwe bankregels met betrekking tot staatsteun beter worden gebroken, omdat deze er in Italië voor zouden kunnen zorgen dat het spaargeld van consumenten verdwijnt en een bank run ontstaat.

De benarde situatie van de Italiaanse banken, evenals de problemen van een aantal andere Europese banken, houdt de afgelopen maanden de gemoederen bezig. De plannen van de Italiaanse premier om €40 miljard aan staatsteun te verlenen zijn in strijd met de nieuwe wetgeving rondom staatsteun aan banken. Afgelopen zondag werd echter de noodklok geluid door David Folkerts-Landau, hoofdeconoom bij Deutsche Bank in Welt am Sonntag. De ernst van de situatie zou het breken van de regels volgens hem verantwoorden – een crisis dreigt als niet snel €150 miljard in de sector gepompt wordt. 

David Folkerts-Landau

“Europa is ernstig ziek en als het de bestaande problemen niet extreem snel aanpakt, driegt het mis te gaan”, aldus Folkerts-Landau in Welt am Sonntag. Volgens de hoofdeconoom hebben de Europese banken een reddingsplan nodig, zoals dat pakweg tien jaar geleden ook door de Verenigde Staten werd uitgevoerd. Daar sprong de overheid bij met een bedrag van $425 miljard, maar voor Europa hoeft dit bedrag minder groot te zijn volgens Folkerts-Landau. “Met €150 miljard kunnen de Europese banken zich herkapitaliseren.”

De €40 miljard in het reddingplan van Matteo Renzi, de Italiaanse premier, noemt Folkerts-Landau nog ‘conservatief’. Tegenover de €360 miljard aan slechte leningen die de Italiaanse banken uit hebben staan is €40 miljard aan de lage kant om de misgelopen rente-inkomsten te kunnen dekken. Volgens de econoom heeft Europa geen keuze, en moet de EU haar eigen regels breken. De nieuwe regels omtrent het resolutiefonds en de bescherming van belastingbetalers tegen het falen van banken, zullen in Italië tot het gevolg hebben dat het de bankklanten zelf worden die hun spaargeld zien verdampen – veel Italianen hebben aandelen van de bank waarbij zij bankieren. “Ons nu aan de regels houden zal grotere schade aanrichten dan deze naast ons neerleggen.”

Mocht deze dreiging reëel worden, dan zal volgens de Deutsche Bank econoom een bank-run volgen. Bank-runs bij kleine banken hebben volgens de voorzitter van de Italiaanse centrale bank, Ignazio Visco, mogelijk ook zwaarwegende gevolgen voor de rest van de Italiaanse bankensector, vanwege besmettingsgevaar.

Folkerts-Landau gaat nog een stap verder door te waarschuwen dat de huidige lage aandelenkoersen van banken en de zichtbare problemen slechts de symptomen zijn van een dieper geworteld probleem. Europa kampt volgens hem met een fatale combinatie van lage groei, hoge staatsschulden en ‘gevaarlijke’ deflatie.

 

 

Nieuws

×

Meer nieuws over