MasterCard: Over zo’n 30 jaar geen cash geld meer

20 april 2016 635

Mark Barnett, directeur van MasterCard Verenigd Koninkrijk verwacht dat over zo’n dertig jaar betalen met cash geld zo ouderwets zal zijn als vandaag rondrijden met paard en wagen. Voor die generatie zal het op zak hebben van muntstukken net zo gek zijn als het dragen van een zak goud nu voor ons is, zegt Barnett tegenover Business Insider.

In Europa nu al sterke cashless beweging

Barnett verwacht dat in het Verenigd Koninkrijk en Ierland de meeste cash al over zo’n vijf jaar uit het systeem zal verdwijnen. Ook in een aantal andere landen neemt de hoeveelheid cash in omloop snel af. In Zweden is er momenteel al 27% minder cash dan vijf jaar geleden. Ook in Nederland is betalen met cash op sommige plaatsen niet altijd vanzelfsprekend of zelfs niet meer mogelijk. Barnett juicht deze ontwikkeling toe. “Ik zeg niet dat er een causaal verband is, maar op plaatsen waar het gebruik van cash wijdverbreid is, zie je ook hogere criminaliteitscijfers, problemen voor bedrijven, corruptie en lagere belastingopbrengsten”, aldus Mark Barnett.

Cash geld

Van cash betalen naar mobiel betalen

Volgens MasterCard directeur Barnett neemt cashloos betalen in het dagelijkse leven razendsnel toe. In het Verenigd Koninkrijk overtreft sinds 2014 het aantal elektronische betalingen het aantal cash betalingen. Ook Apple zal als belangrijke disruptor in de technologiesector de payment industrie gaan opschudden met Apple Pay. Ook Android en Samsung komen eraan met NFC-type oplossingen op de smartphone. “Ik denk dat als er één ding is dat we kunnen zeggen waar we met de betalingen naar toe gaan, dan is dat de mobiele telefoon. Binnen enkele jaren zullen de meeste transacties via de telefoon gaan plaatsvinden”, verklaart Barnett tegenover Business Insider.

Nieuws

×

Meer nieuws over