IG&H: Omvang hypotheekmarkt 10 jaar terug in tijd

23 januari 2010 540

De totale hypotheekomzet is vorig jaar dramatisch gedaald. De omvang van de hypotheekmarkt is bijna tien jaar terug in de tijd geworpen. Dat blijkt uit het Jaaroverzicht 2009 van de Hypothekenupdate van adviesbureau IG&H Consulting & Interim.

In 2000 lag de hypotheekmarkt ongeveer op hetzelfde niveau. Vorig jaar daalde de omzet naar €65,6 miljard, een daling van maar liefst 33% ten opzichte van 2008. Het aantal verkochte hypotheken laat met een terugval van 32% een vergelijkbare trend zien.

De dip in de hypotheekmarkt is één-op-één gelieerd aan de slechte situatie op de woningmarkt. Het aantal verkochte huizen is vorig jaar gedaald met ruim 30% en de gemiddelde verkoopprijs kromp met bijna 7%.

De hypotheekmarkt liet in het laatste kwartaal van 2009 de eerste voorzichtige tekenen van herstel zien; de daling ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008 was met 21% minder fel dan de kwartalen ervoor.

Volgens het adviesbureau zijn de verwachtingen voor dit jaar neutraal; zowel de hypotheekmarkt als de huizenmarkt zal hoogstwaarschijnlijk pas op de plaats maken op het huidige niveau. Herstel op kapitaalmarkten kan mogelijkheden tot financiering verruimen, maar in 2010 zal securitisatie (het verkopen van pakketten leningen) waarschijnlijk nog moeizaam blijven. De belangrijkste banken wisten hun hoge marktaandeel op de hypotheekmarkt vast te houden, maar alleen Rabobank wist garen te spinnen in de lastige markt.

Nieuws

×

Meer nieuws over