Kredietunies wachten op akkoord Europese Commissie

18 augustus 2015 948

De kredietunies die de problemen van het Nederlandse MKB – dat lastig krediet kan krijgen bij de banken – zouden moeten wegnemen, komen maar lastig op gang. Dat schrijft De Volkskrant. Een wetsvoorstel om de regels voor kredietunies te versoepelen en daarmee de opkomst van de nieuwe kredietverleners te stimuleren, is goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer, maar wacht nog op akkoord van de Europese Commissie.

Kredietunies zijn coöperatieve financiële instellingen die uitkomst kunnen bieden voor ondernemingen met een kredietbehoefte. In een kredietunie wordt als het ware geld in een pot gestopt door MKB-ondernemingen waar andere MKB-ondernemingen uit dezelfde regio of dezelfde bedrijfstak dan geld uit kunnen ontvangen als groei- of startkrediet. Juist in een tijd waarin MKB'ers op zoek moeten naar alternatieve vormen van financiering, zouden deze kredietunies een opleving moeten krijgen. Maar vijf jaar nadat het plan voor Nederlandse kredietunies werd bedacht, is er volgens De Volkskrant nog maar circa €2 miljoen door zes van de vierentwintig opgerichte kredietunies uitgeleend. Dat is bijna niets vergeleken met de €134 miljard aan krediet die de drie Nederlandse grootbanken hebben uitstaan bij MKB-ondernemers.

Kredietunies wachten op akkoord Europese Commissie

Een van de grootste belemmeringen voor een snelle opkomst van de kredietunies is de wet en regelgeving rondom deze coöperaties. Om een kredietunie op te starten moeten gemiddeld €50.000 aan opstartkosten worden gemaakt. Meestal moet voor deze kosten eerst subsidie worden aangetrokken. Ook zijn de kredietunies nog relatief onbekend als alternatief voor kredietlening van een bank, omdat er nauwelijks geld is om meer publiciteit aan de initiatieven te geven. Door de onbekendheid van de unies zijn veel ondernemers minder geneigd om geld in een unie te steken.

Wetsvoorstel
Om de opkomst te versoepelen is er een nieuw wetsvoorstel opgesteld. In het Wetsvoorstel Kredietunies wordt de weg vrijgemaakt voor dergelijke instellingen voor kredietverlening aan ondernemingen en worden juridische belemmeringen weggenomen. En dat is volgens de krant een goede zaak, want ‘er staan zo’n tweehonderd kredietunies te popelen om aan de slag te gaan’.

Een andere zeer belangrijke hobbel die met de nieuwe wet wordt weggenomen, is het nodig hebben van een bankvergunning om opvraagbaar geld te mogen aantrekken. Kredietunies mogen nu bijvoorbeeld nog geen spaargeld aantrekken, of obligatieleningen aannemen voor een vaste looptijd, want daar is een bankvergunning voor nodig. Een ondernemer die geld in een kredietunie steekt, weet dus nooit wanneer hij of zij dat kan terug verwachten. Het nieuwe wetsvoorstel vermindert deze beperkingen grotendeels. De wetswijzigingen zijn al goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer, maar wachten nu nog op akkoord vanuit Brussel, dat hopelijk dit najaar zal komen.

Nieuws

×