ING als enige koper overgebleven voor HSBC Turkije

06 juli 2015 Consultancy.nl

Persbureau Reuters meldt vorige week dat ING de enige overgebleven kandidaat is voor het overnemen van HSBC’s Turkse activiteiten. Het gaat om bijna 300 bankfilialen, meer dan 5.500 medewerkers en een beheerd vermogen van zo’n $15 miljard.

HSBC is al 25 jaar actief in Turkije. Met 300 filialen en 5.500 werknemers is het Britse HSBC een top 15 speler in het Turkse retail bankenlandschap. Maar CEO Stuart Gulliver liet in het najaar van 2013 al weten dat de bank zich steeds verder zal terugtrekken uit landen waar het onvoldoende schaal heeft, toen de bank stopte met zijn vermogensbeheeractiviteiten in een deel van het Midden Oosten.

HSBC

 

Turkse tak in etalage
Die aankondiging werd vorige maand opnieuw kracht bijgezet toen HSBC zijn Turkse activiteiten te koop aanbood. Adviseurs van Citigroup zouden het verkoopproces begeleiden van de Turkse tak begeleiding. HSBC doet afstand van zijn activiteiten in het land omdat de bank de komende jaren flink zal moeten besparen. Zo’n 22.000 tot 25.000 banen vervallen en vanaf 2017 zou het besparingsprogramma – waar de verkoop onderdeel van uit maakt – de bank zo’n $5 miljard per jaar moeten opleveren.

In eerste instantie was HSBC in gesprek met BNP Paribas, het Bahreinse Arab Banking Corp en ING Groep – zelf een ook een top 20 speler en sinds 1984 actief in het Turkse retaillandschap. Volgens bronnen van persbureau Reuters zou de Britse bank nu alleen nog met ING in gesprek zijn in het kader van de overnamekans. HSBC beheert in Turkije een vermogen van zo’n $15 miljard, maar haar Turkse activiteiten zouden afgelopen jaar een verlies van $64 miljoen hebben gedraaid. ING zelf beheert nu zo’n $16 miljard aan Turks vermogen en zou met de overname dit bedrag dus bijna kunnen verdubbelen, maar er ligt op dit moment nog geen concrete overnamedeal op de onderhandelingstafel.

Nieuws

×