Lendex: nieuw crowdlending platform voor consumenten

15 januari 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Op de markt voor peer to peer lending, ook wel crowdlending genoemd, heeft zich een nieuwe speler gemeld in Nederland: Lendex. Peer to peer lending is een vorm van crowdfunding waarbij consumenten een lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld een nieuwe auto en investeerders bepalen of ze de lening willen financieren. Met Lendex heeft Nederland er een p2p-leenplatform bij. Andere p2p-leenplatformen zijn onder andere geldvoorelkaar.nl en Lendico. Ook banken zijn bezig met initiatieven op het gebied van peer to peer lending.

Lendex: Eerlijk en transparant
Bij Lendex kan iedereen een lening aanvragen, zonder tussenkomst van banken. Het doel van Lendex is om de markt voor consumentenleningen eerlijk en transparant te maken. Daarom gaat Lendex als eerste partij de daadwerkelijke percentages wanbetalingen publiceren. Bestuurder Hans Molenaar legt uit: “Iedere kredietvertrekker beschikt over wanbetalingspercentages, maar wij zijn de eerste partij die ze ook daadwerkelijk publiceren. Dit gaat vragen oproepen bij consumenten, waardoor andere platforms in deze trend mee zullen gaan. Uiteindelijk zal het leiden tot meer transparantie in de hele financiële markt.”

Lendex - Crowdlending

Met crowdlending wil Lendex de black box van het bankwezen openen. Oprichter Miglena Dobreva: “Bij banken zijn veel processen en systemen onnodig ingewikkeld, tot frustratie van de consument. Maar de consument heeft geen keus, omdat de vier grote banken praktisch de hele markt voor consumentenkredieten in handen hebben. Met Lendex bieden wij deze mensen een nieuwe optie. Door onze lage kosten houden we de rente, die vrijwel volledig naar de investeerder gaat, bovendien laag.”

Kosten 60% lager

Via Lendex is lenen goedkoper en levert een investering meer rendement op. Dit komt door de lage kostenstructuur en beperkte overheadkosten. Dobreva: “Banken zijn instituten, met alle bijbehorende kosten. Het slimme systeem van Lendex is zo gebouwd dat we weinig mensen nodig hebben om het bedrijf draaiende te houden. Vergelijkbare initiatieven in het buitenland tonen aan dat de kosten, na de initiële investering,  meer dan 60% lager uitvallen in vergelijking met de traditionele aanbieders.  Dat voordeel komt rechtstreeks ten goede aan de consument en de investeerder, door lage rentes en hoge rendementen. Dat vinden wij wel zo eerlijk.”

Modernisering van de financiële sector

Iedere consument kan op de website van Lendex een lening aanvragen. Aan de hand van persoonlijke en financiële gegevens wordt diegene vervolgens in een risicocategorie geplaatst, met een bijbehorende rente. Investeerders bepalen vervolgens of en hoeveel geld ze in het desbetreffende project willen investeren. Volgens Lendex doen zij - net als bij de bank - eerst een objectieve risicobeoordeling om de kredietwaardigheid van een lener te bepalen.

Lendex verstrekt uitsluitend aflopende leningen, en dus geen doorlopende kredieten. De looptijd is bij alle leningen tussen 1 en 5 jaar, waarbij de looptijd en het bedrag geen invloed hebben op de rente in tegenstelling tot bij de bank. “Dit vinden wij een duidelijk en eerlijk systeem,” besluit Molenaar. “Met deze nieuwe aanpak zetten we een belangrijke stap in de modernisering van de financiële sector.