VEH: Banken boeken € 6 miljard overwinst op hypotheken

11 december 2014 Banken..nl

Banken en andere geldverstrekkers boekten tussen 2009 en 2014 ruim €6 miljard overwinst op hun hypotheekportefeuille. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van hun analyse in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Volgens VEH is het gebrek aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt de voornaamste reden voor de overwinst. In een reactie laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten dat banken het streven naar meer concurrentie steunen uit het oogpunt van diversiteit van het bankenlandschap en meer keuze voor de klant.

Extra winstopslag

Nederlandse banken kunnen op de internationale kapitaalmarkt tegen relatief lage kosten geld lenen om hypotheken mee te financieren. De kosten zijn zo laag omdat Nederlandse huiseigenaren als trouwe betalers gelden waardoor het risico laag is. Desondanks brengen banken wel de hoogste rentetarieven in rekening, aldus de VEH. "Banken profiteren al jaren van deze extra winstopslag en boeken uitstekende resultaten op hun hypotheekportefeuille. Zo berekenden Nederlandse banken en geldverstrekkers in september gemiddeld 0,89 procentpunt extra rente aan hun klanten. In maart dit jaar was dit nog 0,43 procentpunt".

VEH-Banken-boeken-6-miljard-overwinst-op-hypotheken

Verstoorde markt

De voornaamste reden voor de overwinst, is het gebrek aan marktwerking en concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. Sinds de uitbraak van de crisis in 2008, trokken veel buitenlandse aanbieders zich terug en lieten zo ongeveer 80% van de markt over aan enkele Nederlandse grootbanken. Een aantal daarvan ontving jarenlang staatssteun en mocht daarom niet concurreren met lagere rentetarieven. Die beperking is inmiddels opgeheven.

"Dit is het zoveelste bewijs dat de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt tekortschiet', zegt Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis. 'Elke maand betalen huiseigenaren honderden euro's te veel aan rente."

De Nederlandse hypotheekrente is voornamelijk door de verstoorde markt steevast de hoogste van de de belangrijkste Europese landen, zo blijkt ook uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) en het Centraal Plan Bureau. Kartelwaakhond ACM concludeerde vorig jaar dat de strengere eisen om banken crisisbestendiger te maken sinds de kredietcrisis leiden tot hogere marges op hypotheken. Zij gaf echter ook aan dat de tarieven die banken hanteren een zaak van de banken zelf zijn.

'Overheid moet ingrijpen'

Meer concurrentie van buitenlandse partijen zou het probleem aanzienlijk kunnen verzachten. Toch ziet Mulder dat niet snel gebeuren. "Buitenlandse banken kampen met veel toetredingsbarrieres voor de Nederlandse markt, zo blijkt uit een rapport van de ACM. Deze moeten worden weggenomen, maar dat is een zaak van de lange adem."

De overheid moet volgens Vereniging Eigen Huis ingrijpen om de overwinsten te stoppen, totdat de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt is hersteld. "We realiseren ons dat dit een paardenmiddel is', zegt Mulder. 'Maar als zo'n belangrijke markt door concurrentiegebrek niet functioneert, dan is overheidsingrijpen in de tarieven gerechtvaardigd."

Nieuws

×