ABN, ING en Rabo begeleiden verkoop Imtech divisie

04 september 2014 www.banken.nl

De ICT-divisie van technische dienstverlener Imtech is overgenomen door het Franse bouwbedrijf Vinci voor een bedrag van €255 miljoen. De overnamesom helpt het bedrijf een deel van zijn schulden af te lossen. De deal werd onder meer begeleid door de banken ABN AMRO, ING en Rabobank.

Imtech
De Nederlandse technische dienstverlener Imtech levert producten, techniek en diensten op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw, telecom, maritieme technologie, automatisering en systeemtechnologie. Het bedrijf opereert in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Curaçao, Spanje en de UK.

Financieel gaat het niet goed met Imtech. Het is het bedrijf niet gelukt zich na de miljoenenfraude bij de ontwikkeling van een Pools pretpark van de hierdoor ontstane schulden te ontdoen. Ook het nieuw aangestelde management lukt het niet deze barrière te doorbreken. De dienstverlener nam in de eerste helft van 2013 een verlies van €230,5 miljoen. Dit jaar betrof het in dezelfde periode €301,5 miljoen. In Q2 dit jaar lag Imtech’s omzet van €1,1 miljard, welgeteld €200 miljoen lager dan vorig jaar in dezelfde periode. Gerard van der Aast, CEO bij Imtech, besloot dat de enige manier om het bedrijf weer financieel gezond te krijgen het verkopen van de goed presterende ICT-divisie was.

ABN ING en Rabo begeleiden verkoop ICT-divisie Imtech

Vinci
Uiteindelijk werd de ICT divisie van Imtech verkocht aan Vinci, een Franse bouworganisatie. Vinci verkreeg zijn huidige naam in 2000; hetzelfde jaar waarin de Franse organisatie bouwonderneming GTM overnam en daarmee uitgroeide tot het grootste bouwbedrijf ter wereld. Het bedrijf bestaat uit de onderdelen Concessions, Energies, Eurovia en Construction. In opdracht van de Franse overheid beheert de organisatie onder meer autosnelwegen en parkeerterreinen. De transactie tussen Imtech en Vinci zal naar verluidt eind dit jaar afgerond zijn. Verwacht wordt dat alle 2402 medewerkers van de ICT-divisie van Imtech zullen overstappen naar Vinci. 

Dealmakers
Imtech en Vinci worden bij de transactie ondersteund door diverse adviespartijen en banken. Zo wordt koper Vinci juridisch ondersteund door advocatenkantoor Loyens & Loeff (dealcaptain: Ewout Stumphius) en treedt ABN AMRO op als financieel adviseur (dealcaptain: Lodewijk Sodderland). Verkoper Imtech ontvangt financieel advies van ING (dealcaptain: Robert Ruiter) en Rabobank (dealcaptain: Pieter Stor). Juridisch advies is afkomstig van advocatenbureau De Brauw Blackstone Westbroek (dealcaptain: Anja Mutsaers). Tenslotte werd de deal ook begeleid door consultancybureau Deloitte.  

Claimemissie
Naast de verkoop van hun ICT divisie heeft Imtech tevens gekozen voor een claimemissie van €600 miljoen, die volledig is onderschreven door de betrokken banken – ABN Amro, ING, Rabobank en Commerzbank. Omwille van de lage koers van Imtech, met een market cap van circa €178,5 miljoen, zal de claimemissie voor de zittende aandeelhouders een verminderde aandelenwaarde opleveren. Imtech zal op 7 oktober een buitengewone aandeelhoudersvergadering houden om toestemming voor de emissie te vragen.

Nieuws

×

Meer nieuws over