Dialoog AFM en adviseurs over vakbekwaamheidseisen

03 september 2014 443

Nog niet alle financiële ondernemingen hebben hun bedrijfsvoering aangepast aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen. Wel geven de ondernemingen die onder het overgangsregime vallen aan dat ze in de tweede helft van 2014 starten met de opleidingen voor de nieuwe Wft-diploma's. Dat blijkt uit de werkbezoeken die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de afgelopen drie maanden heeft afgelegd.

Dialoog over de nieuwe vakbekwaamheidsregels

De afgelopen drie maanden heeft de AFM verschillende financiële ondernemingen bezocht. Van een kleinschalig advieskantoor tot een full-service huisvolmacht kantoor, een bank, twee verzekeraars en een call center. De werkbezoeken waren bedoeld om inzicht te krijgen in de manier waarop financiële ondernemingen de nieuwe vakbekwaamheidseisen hebben ingebed in hun bedrijfsvoering. Ook wilden we zien hoe partijen zich voorbereiden op de diplomaplicht tijdens het overgangsregime. De AFM laat weten veel waarde te hechten aan de een-op-een gesprekken over de nieuwe vakbekwaamheidsregels.

Realistische planning

Ruim 6.000 adviseurs hebben al examens afgelegd met goed gevolg. De AFM raadt alle financiële ondernemingen aan om niet langer af te wachten met het inplannen van opleidingen en examens. Door een realistische planning te maken zorgt u er voor dat alle adviseurs voor 2016 de nieuwe Wft -diploma’s binnen kunnen hebben.

AFM - Hypotheek abonnement

Tips van adviseurs

Uit gesprekken met individuele adviseurs is een aantal tips naar voren gekomen. Het bijhouden van een goede administratie (wie moet welke examens doen en wanneer staan deze gepland) werd vaak genoemd. Daarnaast verwachten adviseurs hulp van hun werkgever, zoals informatie over de exameneisen of faciliteiten waarmee zij op tijd hun nieuwe Wft-diploma’s kunnen halen. Adviseurs vinden het ook motiverend om samen met collega’s aan de slag te gaan: werkgevers kunnen adviseurs bijvoorbeeld in staat stellen om tijdens werktijd de verplichte stof met elkaar te bespreken.

Interview Marc van Rijswijk, adviseur bij ABN AMRO

Marc van Rijswijk, adviseur bij ABN AMRO, is als een van de eersten geslaagd voor het nieuwe diploma adviseur Wft-basis.

Hoe heeft u zich voorbereid op het examen?
“Ik heb de hele cursus via e-learning gedaan. Dat werkte heel goed voor mij. Als ik dat wilde, kon ik ook leren met een e-book, maar dat vond ik niet nodig. De e-learning, de casussen en de oefenexamens waren voldoende. Ik kreeg ook elke dag een e-mail met een vakbekwaamheidsvraag.”

Wat vond u van het examen?
“Het examen is qua vormgeving echt heel anders dan vroeger, daar moet je aan wennen. Daarom zijn de casusvragen in de cursus en het oefenexamen heel nuttig. Mijn grote voordeel was dat ik een ervaren adviseur ben en al heel wat adviesgesprekken met klanten heb gehad. Hierdoor kon ik de competentie- en ervaringsvragen goed beantwoorden.”

Heeft u tips voor andere kandidaten?
“Ja, doe de oefenexamens en oefen met de casussen. Die sluiten het best aan bij het echte examen. Help andere kandidaten. Omdat ik als een van de eersten het examen heb gedaan, kan ik andere kandidaten vertellen hoe een examen eruit ziet. Want het geeft zekerheid als je weet wat je ongeveer kunt verwachten. Wij besteden elke week in ons werkoverleg aandacht aan vakbekwaamheid. Verder help ik mijn collega’s zich voor te bereiden op de cursus door af en toe een paar uur een-op-een te zitten. “

Wilt u de volgende stelling afmaken: Ik vind vakbekwaamheid belangrijk omdat…
 “…klanten je zien als autoriteit en verwachten dat je vakbekwaam bent. Vakbekwaamheid is dus essentieel voor je vak. En het is daarnaast je visitekaartje.”

Doordachte leeromgeving en met elkaar studeren

De wijze van voorbereiden en de gebruikte leeromgeving door Marc van Rijswijk worden inmiddels door veel organisaties gefaciliteerd. Volgens Marc de Meij (verantwoordelijk voor het opleidingsbedrijf van Welten) hebben organisaties steeds betere en doordachtere leeromgevingen voor hun medewerkers weten te creëren met daarbij steeds grotere rol voor online ondersteuning. 'In deze omgeving worden onder andere de verschillende vraagsoorten uit de examens aangeboden. Bij diverse opdrachtgevers zien we initiatieven van medewerkers die met elkaar studeren en casuïstiek delen', aldus De Meij.

Lees ook het interview met Marc de Meij (verantwoordelijk voor het opleidingsbedrijf van Welten) en Erik Mulder (manager bij het  CDFD) over de gedachte achter en de invoer van de nieuwe regels voor vakbekwaamheid binnen de Wet financieel toezicht die per 1 januari 2014 gelden. Klik hier voor het interview.

Nieuws

×