BRICS landen richten eigen ontwikkelingsbank op

17 juli 2014 Banken..nl

Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, de zogenaamde BRICS-landen, zijn het eens over de oprichting van een eigen ontwikkelingsbank als alternatief voor de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. De BRICS-landen zijn van mening dat Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds teveel de belangen van de westerse wereld behartigen

Startkapitaal van 100 miljard

De nieuwe bank, New Development Bank (NDB), zal haar hoofdzetel hebben in Shanghai en krijgt een startkapitaal van 100 miljard dollar. De ontwikkelingsbank van de BRICS-landen zal onder meer leningen verstrekken voor infrastructurele projecten in ontwikkelingslanden.

Elk van de deelnemende landen mag een vice-president aanduiden. Er komt een roterend voorzitterschap. De eerste voorzitter wordt een Indiër.

BRICS Landen

Grotere samenwerking tussen de BRICS-landen

Het akkoord over de nieuwe bank zal als veiligheidsnet de 'kortetermijndruk op de liquide middelen' verhinderen, een 'grotere samenwerking tussen de Brics-landen veroorzaken' en de 'globale financiële veiligheid' versterken, zo luidt het in een verklaring van de leiders tijdens de zesde BRICS- topontmoeting in het Braziliaanse Fortaleza.

Nieuws

×