Zwarte neushoorn nieuwste beleggingsoptie bij ASN Bank

13 mei 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Altijd al willen beleggen in zwarte neushoorns? ASN Bank maakt het mogelijk. Het biodiversiteitsfonds dat de duurzame bank aanbiedt heeft een obligatielening geïntroduceerd die bedoeld is om de populatie zwarte neushoorns in Zuid-Afrika te beschermen én te laten groeien (in aantal).

Het ‘big five’ dier heeft het zwaar.  Van de zwarte neushoorns – die meer dan 1.400 kilo kunnen wegen – zijn wereldwijd nog maar 5.600 exemplaren over. De dieren zijn tegenwoordig alleen nog in Afrika te vinden (met name in Zuid-Afrika en Kenia). Volgens het Wereld Natuurfonds waren dat er in 1960 nog 125.000.  

Jagers zijn de belangrijkste veroorzakers zijn van deze teloorgang, met name vanwege de hoorns van deze reusachtige planteneter. Het poeder van deze hoorns was gewild voor de zogenaamde geneeskrachtige en libido verhogende werking waarover het zou beschikken. Dankzij een verscherpt toezicht in natuurparken "staat de teller inmiddels weer iets minder in het donkerrood".

De Wereldbank – de bankafdeling van de Verenigde Naties – is nu van plan om deze groei verder te stimuleren met behulp van de zwarte-neushoorn-obligatie. Grote beleggers konden zich de afgelopen tijd inschrijven op deze vijf jarige lening. In totaal werd er €140 miljoen opgehaald – geld dat wordt gestoken in de leefomgeving van het dier, bijvoorbeeld voor nieuwe bomen en planten.

‘Winst’ koppelen aan populatiegroei

Karin van Dijk stelt de voortrekkersrol van de Wereldbank te waarderen. Volgens de ASN Biodiversiteits-fondsmanager past de obligatie perfect bij het fonds, “aangezien de investering gericht is op het beschermen van zowel ernstig bedreigde diersoorten als hun leefgebied en dat koppelt aan beleggen. Bovendien is het een mooie en tastbare investering voor particuliere beleggers.”

De fondsmanager legt tevens uit dat de manier waarop het rendement van de obligatie na vijf jaar bepaald wordt ook vernieuwend is. Beleggers ontvangen namelijk geen rente, maar een uitkering die gekoppeld is aan de populatiegroei in twee Zuid-Afrikaanse natuurreservaten. Ligt de groei boven de 4%, dan volgt er een uitkering.

Bij succes overweegt de Wereldbank om ook een zwarte-neushoorn-obligatie in Kenia uit te geven. Daarnaast zou er gekeken worden naar soortgelijke obligaties, die gekoppeld kunnen worden aan andere bedreigde diersoorten zoals de leeuw, tijger of gorilla.

Transitie nodig

De zwarte-neushoorn-obligatie van de Wereldbank is één van de belegging van het ASN Biodiversiteitsfonds. Dit fonds werd eind 2021 opgericht door ASN Impact Investors en is het eerste beleggingsfonds dat investeert in herstel en bescherming van de biodiversiteit door te beleggen in duurzame bosbouw, boslandbouw, duurzame zeeën, visserijen en ecotoerisme.

“De financiële sector is dringend toe aan een transitie. Daarom dagen wij de sector uit. Met het ASN Biodiversiteitsfonds zetten we biodiversiteit neer als nieuwe asset categorie. Vanuit de overtuiging dat financieel rendement kan samengaan met herstel van biodiversiteit”, legde Bas-Jan Blom (ASN Impact Investors) destijds uit.