Banken: Eigen bijdrage, sneller hypotheekrentekorting

14 mei 2014 541

Banken geven huizenkopers sneller korting op de hypotheekrente als ze eigen spaargeld inleggen. Ook krijgen huizenkopers die meer eigen spaargeld inleggen een hogere korting. Dat meldt dagblad de Volkskrant op basis van een eigen inventarisatie bij banken.

Verhoging aantal rentecategorieën

ING hanteerde tot nu toe drie rentecategorieën die lager werden naarmate huizenkopers meer eigen bijdrage voor aankoop van het huis leveren. Begin deze maand heeft ING het aantal rentecategorieën verhoogd van drie naar elf. Ook andere banken voeren aanpassingen door waardoor ook het inleggen van kleinere bedragen aan spaargeld al effect heeft op de hoogte van de hypotheekrente. Voorheen was er een veel groter bedrag aan spaargeld nodig voordat het zou lonen voor het hypotheekrentetarief. Ook is de grootste korting die nu kan worden gegeven hoger dan voorheen. Daarnaast kan de bank ook korting geven op het hypotheekrentetarief, als de klant tussentijds extra aflost.

Rentekorting

Klanten eerder beloond

ING gaf tot voor kort pas korting op het rentetarief als de klant 20% van het aankoopbedrag voor het huis zelf leverde. Bij de aankoop van een huis van €200.000 komt dat neer op een eigen inleg van €40.000, voordat de bank korting geeft op de hypotheekrente. Nu gaat het rentetarief al omlaag bij een eigen bijdrage van 5% van het aankoop- bedrag voor het huis. Bij de aankoop van een huis van €200.000 komt dat neer op een eigen inleg van €10.000, voordat de bank korting geeft op het rentetarief.

Meerdere banken voeren veranderingen door

Ook ASR heeft veranderingen doorgevoerd, waardoor het rentetarief omlaag gaat bij een kleinere bijdrage dan voorheen aan het aankoopbedrag voor het huis. Volgens de Volkskrant overweegt ABN AMRO op dit moment ook om veranderingen door te voeren en sneller korting te geven op het hypotheekrentetarief bij een kleinere inleg dan voorheen. Daarentegen blijkt Rabobank nog geen plannen te hebben om haar systeem aan te passen.

Verlagen risico bank

Door de economische crisis zijn banken een eigen inleg sneller en ruimer gaan waarderen. Banken werden geconfronteerd met het feit dat woningbezitters vaker dan voorheen hun hypotheek plotseling niet meer konden betalen, hun huis niet verkoopbaar of alleen met fors verlies verkoopbaar bleek. Dat leverde ook tal van problemen op voor banken. Om risico’s in de toekomst te beperken willen banken nu klanten minder laten lenen en sneller laten afbetalen. Stimuleren van meer eigen inleg en waarderen met meer mogelijkheden tot korting op het rentetarief zijn belangrijke aanpassingen die banken hebben doorgevoerd of nog overwegen.

Nieuws

×

Meer nieuws over