Doek valt voor ABN AMRO-dochter Moneyou

13 augustus 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

ABN AMRO stopt met de online spaardochter Moneyou. De lage rentestanden vormen de voornaamste aanleiding voor het besluit, temeer omdat de bank weinig verandering ziet in de nabije toekomst. Vanaf oktober gaat Moneyou alle klanten benaderen over hoe en wat met hun rekening, waarna in 2021 de dienstverlening volledig moet zijn afgebouwd. In totaal verdwijnen hierdoor zo’n 150 banen in Nederland en Duitsland. Hypotheekklanten van Moneyou worden niet geraakt, daar blijft alles bij het oude. 

Tussen al het nieuws over de halfjaarprestaties van ABN AMRO door piept ook nog even het bericht dat ABN AMRO de activiteiten van Moneyou beëindigt. Moneyou begon in 2001 als online hypotheeklabel, breidde in 2008 uit met spaaractiviteiten en presenteerde zich met een eigen mobiel bankieren app steeds meer als full service financiële dienstverlener. Voor ABN AMRO was het een manier om de jeugd meer aan zich te binden. Dat zijn inderdaad enkele zinnen in de verleden tijd achter elkaar. Moneyou stopt ermee.  

“De spaarrente is al langere tijd erg laag en de economische verwachting is dat dit in de nabije toekomst niet zal veranderen”, schrijft Moneyou in een toelichting. “Daarmee valt enerzijds de mogelijkheid voor ons weg om ons goed te onderscheiden. Anderzijds wil ABN AMRO met het stopzetten van alle activiteiten van Moneyou in Nederland en Duitsland, het hoofd bieden aan het aanhoudend lage renteklimaat.”

In totaal gaan door het besluit zo’n 150 banen verloren. Volgens vakbond CNV heeft ABN AMRO een goed sociaal vangnet voor deze medewerkers, “maar die mensen verliezen toch hun huidige perspectief”, aldus CNV. Onder hen is ook Bas Boelhouwers, die een jaar geleden aantrad als CEO.  

Moneyou heeft op het moment van schrijven zo’n 500.000 klanten, verdeeld over Nederland en Duitsland. Die zullen dus uit moeten gaan kijken naar een alternatief. Voor klanten met een Moneyou-hypotheek verandert verder niets. Het Moneyou hypotheeklabel blijft actief als onderdeel van ABN AMRO Hypotheken Groep.