Jan Hommen adviseert KPMG over structuur

04 april 2014 Consultancy.nl

Accountants- en adviesbureau KPMG gaat de komende maanden ingrijpende wijzigingen doorvoeren in de topstructuur. Het bestuur wordt uitgebreid met twee leden, de RvC wordt omgebouwd en diverse nieuwe governance aanscherpingen worden doorgevoerd. Onder meer voormalig ING topman Jan Hommen is ingeschakeld om de transitie in goede banen te leiden.

De aanpassing van de topstructuur komt niet geheel uit de lucht vallen. Vorig jaar werd in de schikking tussen KPMG en het Openbaar Ministerie (Ballast Nedam-zaak) vastgelegd dat KPMG een aantal aanpassingen moest doorvoeren in de topstructuur. Ook stond het functioneren van de top als gevolg van een aantal affaires (Vestia, Ballast) al langer ter discussie binnen de adviesorganisatie. "De ontwikkelingen van het afgelopen jaar hebben ons gesterkt in de overtuiging dat we onze structuur moeten veranderen” zegt Jurgen van Breukelen, bestuursvoorzitter van KPMG.

Jan Hommen en Jaap de Keijzer - KPMG

In een persbericht laat het advieskantoor weten drie grote wijzigingen door te voeren. Zo wordt het bestuur uitgebreid van drie naar vijf leden. De Raad van Commissarissen, die tot nu toe uitsluitend werd bemand door interne vertegenwoordigers (partners), wordt opengesteld voor externe leden. Ook wordt een ‘Commissie Publiek Belang’ opgenomen binnen de RvC, deze commissie moet toezien op de governance, transparantie en controlekwaliteit van de organisatie.

Jan Hommen

Om de transitie in goede banen te leiden heeft KPMG twee externe adviseurs aangetrokken. Jan Hommen, in het verleden bestuurder bij ING en Philips, gaat voor de periode van minimaal 1 jaar KPMG adviseren over de governance, de inrichting, samenstelling en werking van de RvC en de Commissie Publiek Belang. “Onze samenleving en het bedrijfsleven zijn gebaat bij een sterk en goed functionerend KPMG. Ik zie er naar uit om me daarvoor, samen met de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen, te kunnen inzetten" aldus Hommen.

KPMG - Governance

Naast Hommen is ook Jaap de Keijzer, partner bij De Brauw Blackstone Westbroek, aangetrokken als extern adviseur. De Keijzer zal de Raad van Bestuur ondersteunen bij de implementatie van de diverse maatregelen en de functie van Chief Legal Officer bekleden. De ervaren advocaat wordt hiervoor door De Brauw voor de helft van zijn tijd beschikbaar gesteld.

“Ik ben erg blij dat we Jan Hommen en Jaap de Keijzer bereid hebben gevonden om ons met hun ongeëvenaarde bestuurlijke en professionele kwaliteit daarbij te helpen. Hun deskundigheid en ervaring vormt een belangrijke steun voor de missie van ons bestuur om van KPMG weer dé standaard te maken als het gaat om kwaliteit, integriteit en ethiek” aldus Van Breukelen.

Nieuws

×