Annexum en Bloqhouse lanceren beleggen in vastgoed via blockchain

31 oktober 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het voor particulieren mogelijk maken om vanaf €100 te beleggen in vastgoed. Dat is het product dat vastgoedbeheerder Annexum en FinTech-startup Bloqhouse lanceren in een gezamenlijke pilot. De blockchain technologie van het FinTech-bedrijf faciliteert secundaire verhandelbaarheid van de vastgoedparticipaties van particulieren.

Het verhandelen van een participatie in vastgoed is vaak een lastig en duur proces. Dit maakt dat beleggen in vastgoed tot nu toe voornamelijk een markt is voor institutionele beleggers en gespecialiseerde investeringsfondsen. Particuliere beleggers, voor wie investeren in vastgoed ook aardige rendementen zou kunnen opleveren, laten dit soort beleggingen over het algemeen links liggen, en kiezen voor de meer toegankelijke vormen van beleggen, zoals obligaties en aandelen op de beurs of crowdfunding – al jaren een groeiende markt in Nederland.

Annexum en Bloqhouse sluiten partnership voor blockchainhandel in vastgoedbeleggingen

Beleggen via blockchain

Met het oog op de historisch lage spaarrentes van Nederlandse banken, was Annexum, een vastgoedbeheerder aan de Zuidas, op zoek naar een manier om beleggen in vastgoed toegankelijker te maken voor particulieren. Het vastgoedbedrijf ging in gesprek met de jonge ondernemers achter FinTech-bedrijf Bloqhouse. De startup, die in 2016 werd opgericht, richt zich op het peer-to-peer verhandelbaar maken van producten door middel van blockchain-technologie en tokenization. Eerder dit jaar startte Bloqhouse ook al een samenwerking met internationaal advocatenkantoor DLA Piper.

Uit de gesprekken bleek al snel dat de technologie van Bloqhouse het verhandelen van participaties in vastgoedbeleggingen niet alleen sneller, maar ook eenvoudiger en goedkoper kan maken. Huib Boissevain, CEO van Annexum, vertelt: “Met deze techniek wordt particulier beleggen in vastgoed voor iedere Nederlander bereikbaar. Dat is uniek en ik ben er trots op dat Annexum dit introduceert. De vastgoedmarkt staat namelijk niet bekend als de meest innovatieve. Met blockchain kunnen we beleggingen beter verhandelbaar maken. Alle Nederlanders kunnen, binnen hun eigen bestedingsruimte, beleggen en direct met elkaar handelen.”

De twee bedrijven zijn een partnership aangegaan en zijn een pilot gestart met beleggen in vastgoed via blockchain. Annexum en Bloqhouse faciliteren samen een marktplaats waarop beleggers elkaar treffen. Annexum koopt het vastgoed, naar alle waarschijnlijkheid een pand met een woonbestemming in een grote Nederlandse stad. Particuliere beleggers kunnen vanaf €100 instappen in het pilot-fonds dat Annexum opzet voor de vastgoedbeleggingen en kunnen hun deelnemingen vervolgens onderling verhandelen.

Primaire markt

Tokens en Ether

Door de blockchain-technologie van Bloqhouse wordt onderling verhandelen van participaties mogelijk gemaakt, zonder dat hierbij de hulp van een notaris of andere intermediair nodig is. De vastgoedparticipaties worden opgedeeld in tokens, een digitale code die de waarde van een participatie in een belegging vertegenwoordigt. Dit proces, tokenization genaamd, zorgt ervoor dat de eigenaren van de participaties deze gemakkelijk onderling kunnen verhandelen.

De tokenhouders krijgen uitgekeerd in Ether, de digitale valuta van het Ethereum platform – een tegenhanger van het populaire bitcoin. Tokenhouders kunnen er ook voor kiezen om in euro’s uitgekeerd te krijgen. Tim Rutgers, medeoprichter van Bloqhouse: “We innoveren de vastgoedmarkt met onze software en met de kennis en kunde van Annexum op het gebied van beleggen. De decennialange ervaring van Annexum gecombineerd met onze technologie is een perfect voorbeeld van hoe twee werelden elkaar ontmoeten. Dat we met het zogenaamde tokenizen beleggen in een vastgoedfonds voor iedereen bereikbaar maken is ontzettend gaaf.”