Banken zuinig met beloning voor veiligheidslekken

04 maart 2014 Consultancy.nl

Banken blijken relatief zuinig in het belonen van hackers die veiligheidsproblemen opsporen en daarmee bijdragen aan cyberveiligheid. De beloning van goedwillende hackers bij banken ligt namelijk aanzienlijk lager dan bij andere bedrijven. De Nederlandse tiener en whizkid Olivier Beg ontving voor zijn opspooractiviteiten van veiligheidsbugs zo’n $16.000 bij Yahoo, aldus Beg tegenover Webwereld. Bij de Amerikaanse zoekmachine verdiende de hacker significant veel meer dan bij Nederlandse banken als ABN AMRO, ING en Rabobank.

Opgespoorde veiligheidslekken

De ster van de 17 jarige Beg is momenteel snel rijzende bij Yahoo, waar hij met zeventien opgespoorde veiligheidslekken de lijst aanvoert van de zogenaamde ‘white hat hackers’ – welwillende hackers die de maatschappij helpen in de strijd tegen bijvoorbeeld cybercrime. Nummer twee volgt op geruime afstand met elf opgespoorde kwetsbaarheden. De Nederlander kreeg voor zijn verdiensten zo’n $16.000 van de Amerikaanse zoekmachine en dat bedrag kan zelfs nog oplopen, omdat hij nog recht heeft op achterstallige bedragen.

Banken zuinig met beloning voor veiligheidslekken

VVV-bonnen                                                                                      

Ook banken in Nederland hebben gebruik gemaakt van de kunsten van de cyberkid. Voor onder meer ABN AMRO, ING en Rabobank ontdekte hij zwakke plekken in het beveiligingssysteem van de banken. De 17-jarige Beg ontving voor zo’n 25 opgespoorde gevallen ‘slechts’ €400 aan VVV-bonnen en een invitatie om de voetbalwedstrijd Ajax-AZ vanuit een skybox te bekijken. Inmiddels is de jonge hacker druk bezig met het opzetten van een eigen initiatief dat bedrijven zal helpen veiligheidsrisico’s te minimaliseren. 

Nieuws

×

Meer nieuws over