ABN AMRO speelt in op trend naar passief beleggen

10 februari 2014 937

Vorige week kregen, vanuit ABN AMRO, twee nieuwe fondsen een notering aan de Amsterdamse beurs. Het gaat om een index tracker van de AEX en om een index tracker van de Euro Stoxx 50.

Passief beleggen

ABN AMRO speelt met het aanbieden van deze fondsen in op een groeiende trend naar passief beleggen. Met passief beleggen wordt bedoeld het volgen van een bestaande brede index in een beleggingsfonds. Deze producten worden 'trackers' genoemd.

ABN AMRO speelt in op trend naar passief beleggen

Jan Erftemeijer van ABN AMRO Markets: "We zien in de Verenigde Staten dat de verhouding tussen actief en passief beleggen de afgelopen jaren steeds meer is verschoven naar passief beleggen. We zien in Europa en in Nederland een vergelijkbare beweging."

Groeiende markt voor trackers

De markt voor trackers in de Verenigde Staten bedroeg eind 2013 1.578 miljard dollar ten opzichte van 1.213 miljard dollar eind 2012. Ook in Europa groeide de markt. Van 331 miljard dollar eind 2012 naar 388 miljard dollar een jaar later.

Adriaan Kootstra, verantwoordelijk voor het beheer van de trackers bij ABN AMRO: "Wij bieden twee eenvoudige en transparante fondsen. Beleggers willen duidelijkheid en goed zicht op risico’s. Daar hebben wij nadrukkelijk naar gekeken en voor onze trackers geldt 'what you see is what you get'. De twee fondsen zijn eenvoudig omdat ze kostenefficiënt zijn en simpelweg de index volgen. Ze zijn transparant omdat ze geen gebruik maken van complexe financiële instrumenten en omdat de aandelen in de fondsen niet uitgeleend worden."

Nieuws

×

Meer nieuws over