RBS/Cap: Regelgeving overspoelt betalingsbranche

28 oktober 2013 Consultancy.nl

Financiële instellingen actief binnen de betalingsbranche en payment service providers (PSP) krijgen in de komende jaren te maken met een megaverandering. Een nieuwe studie van Royal Bank of Scotland (RBS) en adviesbureau Capgemini laat zien dat tussen nu en 2020 deze instellingen te maken krijgen met maar liefst 35 nieuwe wetten en regels, waarvan een derde van de veranderingen een ‘grote impact’ zal hebben. Daarbovenop krijgen ze te maken met tal van lokale- en industriespecifieke wetgeving, terwijl de concurrentie tegelijkertijd toeneemt als gevolg van een sterk groeiende markt. 

De markt voor elektronische betalingen groeit exponentieel. In het ‘World Payments Report 2013’ schat Capgemini dat in het afgelopen jaar de wereldwijde betalingsmarkt gegroeid is met 8,8%. En voor de komende jaren zijn de vooruitzichten net zo positief, al dan niet positiever. De leidt tot twee uitdagingen voor de banken en PSPs. De groeiende vraag van klanten naar elektronische producten zorgt voor een grote druk op hun operating modellen. Aanbieders zullen hun servicemodel moeten uitbreiden, hun betalingsprocessen updaten, hun business model stroomlijnen en hun IT infrastructuur verbeteren.

World Payments Report - Capgemini - RBS

Daarnaast moeten zij zich opmaken voor hevige concurrentie. De megakansen in de markt trekken met name van ‘outsiders’ actief binnen het exosysteem van de betalingsmarkt, zoals banken, telecom operators, creditcardmaatschappijen, retailers en nieuwe aanbieders van e-betaalmethoden.

35 Key Regulatory and Industry Initiatives

Volgens de onderzoekers ligt de belangrijkste reden voor de megaverandering echter in de hoeveelheid nieuwe internationale-, regionale- en lokale wetgeving die de betalingsmarkt zal treffen. De impact van grote hervormingen, zoals SEPA, Dodd-Frank Act, Basel III en AiFMD, zijn welbekend en staan op de radar van financiële instellingen. Maar het adviesbureau waarschuwt dat het betalingslandschap zich voor veel meer moet voorbereiden. Samen met bankiers van RBS heeft de consultingorganisatie 35 ‘Key Regulatory and Industry Initiatives’ (KRIIs) geïdentificeerd, die een impact op het betalingsdomein zullen hebben. 12 daarvan zijn zogenaamde ‘high impact’ veranderingen, wat inhoudt dat ze enorme veel inzet vragen van processen, technologie, structuur en mensen om de veranderingen te verankeren binnen de organisatie.

Een overzicht van de 35 veranderingen, gecategoriseerd op de mate van impact en gegroepeerd in vier categorieën (Systemic Risk Reduction & Control, Transparency, Innovation en Standardization).

Capgemini - Impact op Betalingsmarkt

3 tips voor implementatie

De onderzoekers hebben drie adviezen voor financiële instellingen om zich te wapenen voor de komende megaverandering. Ten eerste, aangezien KRIIs met elkaar verbonden zijn en vaak ondersteund worden door geïntegreerde processen, moet er holistisch naar worden gekeken. “Bedrijven moeten behalve de interne impact ook de belangen van externe stakeholders in acht nemen, zoals toezichthouders, externe partijen en PSPs”. Ten tweede, organisaties moeten voldoende tijd investeren in de scoping- en ontwerpfase van ieder KRII programma, om ervoor te zorgen dat “alle moeilijkheden tijdig geïdentificeerd worden”. Ten derde, innovatie moet nauw verbonden zijn aan het ontwerp en de implementatie van KRII’s. “Het betalingslandschap ontwikkelt zich zo snel dat er een hoog risico is dat oplossingen al achterhaald zijn nog voor dat ze live zijn” schrijven de bankiers en consultants.

Nieuws

×