Zwitserse frank stabiel volgens centrale bank

11 oktober 2013 Consultancy.nl

De Zwitserse Frank is voldoende stabiel. Dat stelt Thomas Jordan, topman van de Zwitserse centrale bank. De bank heeft sinds 2012 geen actie moeten ondernemen om de valutakoers te beïnvloeden.
 
Sinds het begin van de crisis in 2007 zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat de koers van de Zwitserse Frank teveel naar het niveau van de Euro zou kruipen. Op dit moment ligt de Frank op een stabiel niveau. De minimale grens is vastgesteld op Zfr 1,20 per euro en de koers ligt nu enigszins hoger volgens de topman van Zwitserse centrale bank SNB. Door een ondergrens in te stellen van de koers kon vermeden worden dat de munt teveel zou dalen.
 
Zwitserse Bank
 
Gedurende de crisis richtten beleggers zich de afgelopen jaren steeds vaker op de Zwitserse Frank, vanwege het veilige imago van de munt. Hierdoor daalde de exporten van Zwitserland, die als belangrijkste pijler geldt voor het land. Ruim de helft van de inkomsten van Zwitserland komt namelijk voort uit exportactiviteiten. Volgens denktank EconomieSuisse, zouden zonder het ingrijpen van de centrale bank bij teveel koersverandering, de banen van 20,000 mensen op de tocht kunnen komen te staan.
 
In dit kader van dergelijke scenario’s richtte het beleid van de centrale bank zich op het grenzeloos kunnen ingrijpen bij valutaschommelingen. Door de maatregelen groeide de balans van SNB naar Zfr 435 miljard, bijna twee keer zoveel als twee jaar ervoor.
 
Anno 2013 blijkt dat zulke maatregelen vooralsnog al meer dan een jaar niet nodig zijn, maar SNB stelt dat de minimale grens wel behouden blijft. De Frank is nog altijd een zeer sterke munt en een ondergrens biedt de bank een belangrijk middel om de valuta te kunnen blijven beïnvloeden mocht dit in de toekomst nodig zijn voor het stabiel houden van het prijsniveau.

Nieuws

×