Mobiel bankieren vermindert armoede in Kenia

13 december 2016 Banken.nl

M-Pesa, de mobiel bankierenoplossing van Safaricom, heeft de afgelopen jaren enkele honderden duizenden mensen in Kenia uit de armoede geholpen. Dat blijkt uit recent onderzoek. Volgens de onderzoekers zijn de effecten op de armoede en de economie in het land aanzienlijk.

In 2007 lanceerde Vodafone een mobiel bankierendienst voor zijn bedrijfsonderdelen Safaricom en Vodacom, de grootste telecomspelers in Kenia en Tanzania. De dienst, genaamd M-Pesa – M voor Mobile en Pesa betekent geld in Swahili – geeft gebruikers de mogelijkheid om met hun mobiele telefoon geld te storten, op te nemen, over te maken en te betalen voor producten en diensten. De dienst werkt hiervoor met PIN-beveiligde SMS-berichten.

Mobiel bankieren vermindert armoede in Kenia

Een aantal economen van MIT en Georgetown hebben de ontwikkeling en omarming van de mobiele dienst in Kenia jarenlang nauwlettend gevolgd – volgens het onderzoek telt M-Pesa nu 17,6 miljoen gebruikers in het land, met een of meerdere gebruikers in 96% van de Keniaanse huishoudens. Tussen 2008 en 2014 hebben zij surveyonderzoeken gehouden onder de Keniaanse bevolking. Onlangs hebben zij hun bevindingen gepubliceerd in wetenschapsblad ‘Science’.

Uit het onderzoek blijkt dat M-Pesa tussen 2008 en 2014 maar liefst 194.000 Keniaanse families uit de armoede heeft geholpen. Dat is gelijk aan circa 2% van de huishoudens in het Afrikaanse land. Volgens de onderzoekers draag M-Pesa bij aan het vermogen van gebruikers om financiële of gezondheids-gerelateerde problemen te doorstaan, doordat zij meer sparen en toegang hebben tot een breder netwerk aan diensten en ondersteuning. Vooral bij vrouwen bleken de effecten groot – mobiel bankieren geeft (alleenstaande) vrouwen meer invloed in samenlevingen waarin van oorsprong mannen een meer dominante rol spelen.

Daarnaast heeft M-Pesa volgens de onderzoekers ook bijgedragen aan de enorme economische groei in het land, doordat het inwoners helpt om betere keuzes te maken op het gebied van werk, inkomen en uitgaven. De economie van Kenia is in 2014 met 5,3% gegroeid en voor 2016 wordt een economische groei van circa 6% voorspeld.

Nieuws

×