Britse bankiers: Londen blijft financieel hart Europa

21 november 2016 Banken.nl 5 min. leestijd

Bijna driekwart van de Britse bankiers gelooft dat ook na de Brexit Londen het financiële hart van Europa zal blijven. Dit geloof gaat in tegen eerdere onderzoeken die concluderen dat de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk mogelijk zijn toppositie zal verliezen aan rivalen als Parijs, Amsterdam, Zürich en Frankfurt.

Al voor langere tijd vormt het Verenigd Koninkrijk, en voornamelijk Londen, het centrum van de Europese financial services sector. Anno 2016 is de sector in de UK goed voor een jaaromzet van tussen de £190 miljard £205 en biedt werk aan zo’n 1,1 miljoen mensen. Daarmee is de sector goed voor meer dan 20% van de totale dienstenexport van het land. Na het besluit van de Britten om uit de Europese Unie te stappen waarschuwen echter verschillende onderzoeken dat deze Brexit zwaarwegende gevolgen kan hebben voor de concurrentiepositie van de sector.

Volgens een recent onderzoek van Oliver Wyman, uitgevoerd in opdracht van financiële brancheorganisatie TheCityUK, zal de sector in het geval van een ‘harde Brexit’ tot wel £38 miljard aan omzet moeten inleveren. In dit scenario wordt de Britse banken de toegang ontzegt tot de Digital Single Market die momenteel wordt geïmplementeerd in de EU. Als banken, verzekeraars en andere financiële instellingen de toegang wordt ontzegt en zij niet langer vrij hun diensten mogen verkopen in de rest van Europa, dan zou dit tot wel 75.000 banen kunnen kosten. Dit banenverlies komt bovenop de grote reorganisatieprogramma’s die momenteel worden doorgevoerd in de Londense City – het financiële district. Volgens het adviesbureau zal dit de Britse overheid zo’n £10 miljard aan belastinggeld gaan kosten per jaar.

Een ander onderzoek, uitgevoerd door PwC, toont aan dat het besluit van de UK om uit de EU te stappen ervoor zou kunnen zorgen dat Londen zijn positie als Europa’s meest aantrekkelijke financiële hoofdstad zal verliezen aan Dublin. Andere Europese steden die op de loer liggen om te profiteren van de dalende concurrentiepositie van Londen zijn onder meer Parijs, Amsterdam, Frankfurt, München, en Zürich.

britse bankiers

Een nieuwe analyse van Synechron Business Consulting in samenwerking met onderzoeksbureau TABB Group onder 80 bestuurders uit de Britse financial services sector, toont aan dat er echter een (aanzienlijk) verschil is tussen wat externe experts voorspellen en wat de bankiers zelf geloven dat de impact zal zijn. Ondanks het feit dat 78% van de ondervraagde bestuurders het erover eens is dat de Brexit een negatieve impact zal hebben op de Britse financiële markten, geeft 72% aan dat zij geloven dat Londen over vijf jaar nog steeds het financiële hart van Europa zal zijn. In andere woorden, gelooft een groot deel van de bestuurders niet dat de implicaties van de Brexit zo hevig zullen zijn als externe experts voorspellen en dat de sterke positie van Londen in het financiële dienstverleningslandschap genoeg zal zijn om de negatieve impact voldoende af te weren.

“Ondanks de onzekerheid hebben wij gemerkt dat de meerderheid van de Britse bankiers denkt dat Londen het financiële hart van Europa blijft, wat een hoopvol perspectief biedt voor de toekomst”, vertelt Tim Cuddeford, Managing Director bij Synechron Business Consulting.

Een van de redenen waarom Britse banken mogelijk afzien van het verhuizen naar een ander financieel centrum in Europa is het prijskaartje dat hieraan hangt. Volgens de analyse van Synechron zullen de gemiddelde verhuizingskosten uitkomen op ongeveer €55.000 per werknemer.

Voorbereidingen worden getroffen
Tegelijkertijd is het ook duidelijk dat sommige banken de uitkomsten van de onderhandelingen door de Britse overheid met de Europese Unie en de stappen van de sector om met de onzekerheden om te gaan niet af willen wachten. Meer dan de helft van de banken (55%) heeft speciale ‘Brexit-comités’ ingesteld om hun organisaties voor te bereiden op de Britse uittreding uit de Europese Unie. Zij bereiden zich voor op een leven buiten de UK, in lijn met recente uitspraken van de British Bankers Association (BBA) dat een groot aantal kleine en grote banken vertrek naar het buitenland overweegt.

“Banken wachten niet langer op de onderhandelingen door de Britse overheid en zetten zelf comités op om een toekomst buiten de Europese Unie te plannen”, aldus Cuddeford. “Sommige banken overwegen al om medewerkers te verplaatsen naar andere Europese steden.”

overwegen vertrek

Hij voegt toe dat, hoewel de Brexit een onvoorziene uitdaging betekent voor financiële instituten, het vooruitzicht van stijgende kosten voor compliance onvermijdelijk lijkt, in tegenstelling tot het populaire beeld dat de Brexit zal zorgen voor een vermindering van bureaucratie. In het onderzoek geeft 56% van de Britse senior bankbestuurders aan dat zij bang zijn voor een stijging van de compliance kosten, en niet een bestuurder die verwacht dat deze kosten zullen dalen.

De bestuurders hebben gemixte ideeën over hoe de UK het beste vooruit kan na de Brexit. 19% van de respondenten gelooft dat de UK het beste de ‘Noorse optie’ kan nastreven en in de onderhandelingen erop moet inzetten om deel te blijven van de European Economic Area. 18% gelooft dat het ‘Zwitserse model’ een betere uitkomst biedt, waarbij bilaterale verdragen worden opgesteld. “Of Londen de Noorse optie of het Zwitserse model zal volgen zal aantonen welke van de twee regimes het financiële centrum als beter model beschouwt”, aldus Joost Loves, Managing Director voor Synechron Business Consulting in Amsterdam.

Impact voor Europa
Volgens de onderzoekers is het opvallend dat acht op de tien bestuurders gelooft dat ook de EU negatief beïnvloed zal worden door de Brexit. Dat komt deels doordat 51% van de leiders gelooft dat de UK in de positie is om in de onderhandelingen met de EU een handelsverdrag af te stemmen dat op maat gemaakt is naar de wensen van de Britten. Loves: “De aandacht gaat naar de impact van de Brexit op Londen, maar er zijn ook gevolgen voor continentaal Europa.”