Driekwart Nederlanders wil verandering pensioenstelsel

09 september 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het huidige, collectieve pensioenstelsel kan nog maar op weinig steun rekenen van Nederlandse burgers. Uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson blijkt dat slechts 25% voor het behoud van het collectieve pensioenstelsel is. De rest geeft de voorkeur aan individuele pensioensopbouw of een combinatie van collectief en individueel.

Nederlanders zien veel mogelijkheden voor verbetering in het huidige pensioenstelsel. Dat blijkt uit recent onderzoek van ABN AMRO MeesPierson onder bijna 1.200 Nederlanders boven de 18. In het onderzoek werden respondenten gevraagd hoe zij hun pensioenopbouw het liefst geregeld zouden zien, welke veranderingen zij het liefste zouden willen doorvoeren en of zij vinden dat pensioenopbouw voor iedereen verplicht moet zijn – ook voor ZZP’ers en ondernemers.

Collectieve pensioenstelsel moet veranderen

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders in de toekomst graag zijn of haar eigen pensioenuitvoerder zou willen kiezen. 75% is voor persoonlijke keuze, terwijl 25% het eens is met het huidige stelsel waarbij werknemers meestal niet vrij kunnen kiezen voor een bepaald pensioenfonds of bepaalde verzekeraar. Als deze vrije keuze mogelijk wordt, dan zou bijna de helft (47%) voor een pensioenfonds kiezen, en 18% voor een bank – al is het momenteel wettelijk nog niet mogelijk voor een bank om pensioenuitvoerder te zijn.

In het huidige stelsel is het nog niet voor iedere werkende verplicht om pensioen op te bouwen. Ondernemers (o.a. DGA’s en ZZP’ers) mogen over het algemeen zelf kiezen om wel of geen pensioen op te bouwen. Ruim 70% van de Nederlanders is echter van mening dat pensioenopbouw verplicht moet worden voor iedereen. Tegenstanders van verplichte opbouw werpen tegen dat zij zelf willen kunnen bepalen hoe zij hun geld besteden.

Masha Bril, pensioenexpert bij ABN AMRO MeesPierson, over de onderzoeksresultaten: “Uit het onderzoek blijkt dat onze maatschappij steeds meer op het individu gericht is. Dat solidariteit in ons pensioenstelsel door slechts weinigen nog belangrijk wordt gevonden, is daar een treffend voorbeeld van.” Maar dit lijkt in tegenstelling te staan tot andere resultaten. Bril: “Tegelijkertijd wil wel een overgrote meerderheid verplichtstelling van pensioenopbouw. Daarin lijkt een tegenstelling verborgen. Of wellicht ook weer niet, want mogelijk wil het individu juist verplichtstelling uit eigenbelang. Als iedereen pensioen moet opbouwen, wordt voorkomen dat het individu financieel opdraait voor de latere lasten van anderen.”

Op de vraag hoe respondenten het liefst hun pensioensopbouw geregeld willen hebben, antwoordt 42% dat hij of zij de voorkeur geeft aan een individueel stelsel. Het huidige collectieve stelsel moet volgens hen op de schop, een mening die deels gedeeld wordt door nog eens 33% van de respondenten die stemt voor een gemixt pensioenstelsel van collectieve en individuele opbouw. “Hoewel de cijfers op het eerste oog dus anders lijken te beweren, is het niet per definitie ieder voor zich”, aldus Bril. “Van de ondervraagden wil 25% een collectief stelsel en 33% een deels collectief stelsel om pensioen op te bouwen.”

Andere veranderingen die Nederlanders zouden willen maken aan het huidige pensioenstelsel zijn de invoering van de mogelijkheid om met pensioengeld de hypotheek af te betalen (61% voor) en om tijdelijk geen premie te hoeven betalen als het financieel tegenzit (75% voor).