Beslissing privatisering SNS Bank uitgesteld

29 juni 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De beslissing wat er met SNS Bank zal gebeuren is naar verluidt uitgesteld tot na de verkiezingen. Dat meldt het FD. Oorspronkelijk zou de keuze tussen een beursgang, verkoop of aanhouden van de staatsbank deze zomer gemaakt worden, maar volgens ingewijden zal er tot na de verkiezingen geen knoop worden doorgehakt. 

In 2009, tijdens de financiële crisis, was de Nederlandse overheid genoodzaakt om verschillende financiële instellingen te nationaliseren. ABN Amro, SNS Reaal, Fortis Bank Nederland en ASR werden alle vier eigendom van de overheid. In de afgelopen twee jaar werd het staatsbankendossier weer afgebouwd door middel van de beursgangen van ABN Amro en ASR. Fortis werd al in 2010 geïntegreerd in ABN Amro.

SNS Bank is de enige overgebleven staatsbank die is ontstaan sinds de crisis. In 2015 werd de bank definitief losgekoppeld van SNS Reaal, dat in verschillende onderdelen werd verkocht. Verzekeraar Reaal werd verkocht aan het Chinese verzekeringsbedrijf Anbang Group, en voor de vastgoedtak Propertize (voorheen SNS Property Finance) worden momenteel kopers gezocht.

SNS Bank - Kantoor

Alleen voor SNS Bank is nog geen concreet plan opgesteld om de bank opnieuw te privatiseren. Eerst stond een beslissing over wat er met de staatsbank zou gebeuren gepland voor deze zomer, met daarbij de keuze om de bank te verkopen of een beursgang op te zetten. In maart werd echter een onderzoek gestart naar het aanhouden van SNS Bank als staatsbank, op verzoek van een groot deel van de Tweede Kamer. Minister Dijsselbloem van Financiën wil de bank liever zo snel mogelijk privatiseren, omdat volgens hem “het runnen van een bank niet in het takenpakket van de Nederlandse staat hoort”. 

Het FD bericht eerder deze week, op basis van informatie van ingewijden, dat de beslissing over de privatisering van SNS Bank zal worden uitgesteld tot na de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2017. Het management van de bank zou hebben aangegeven er nog niet klaar voor te zijn om weer op eigen benen te staan. Zij zouden hun handen nog vol hebben aan de interne reorganisatie van de bank, en hebben om meer voorbereidingstijd gevraagd. “SNS heeft zijn lek nog niet boven water”, vertelt Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan Nyenrode Business Universiteit, tegenover BNR Nieuwsradio. Hij vervolgt: “Het kernbedrijf moet nog steeds in rustiger vaarwater komen. Dan kan Dijsselbloem het beter vasthouden, zeker tegen de actuele achtergrond van de onrust op de financiële markten.”