ING zet in op groei Private Banking en Agile werkwijze

02 juni 2016 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel

ING Private banking is de afgelopen jaren geen onderdeel geweest van de grote reorganisatie waarbij de bank fors is ingekrompen. Integendeel zelfs, ING zet al enige tijd in op groei van haar private banking onderdeel. In 2013 werd al bekend dat ING Private banking het aantal cliënt service teams wil vergroten. Nu maakt het onderdeel dat zich richt op vermogende klanten bekend dat het bezig is om 100 private bankers aan te trekken. Ook gaat ING Private Banking over op agile werken.

De markt voor private banking is de laatste jaren steeds drukker geworden. Private banks bedienen over het algemeen particuliere klanten met een eigen vermogen van minimaal een half miljoen euro op het gebied van onder meer vermogensbeheer en beleggingen. Omdat deze vorm van bankieren relatief weinig kapitaal van de bank zelf vergt en de banken commissie krijgen voor deze diensten, zijn private banks minder afhankelijk van rentemarge. Aangezien de rente momenteel erg laag is, blijft er weinig marge over, en vergroten de grootbanken hun aandacht voor de private bankingmarkt.

ING Private Banking

ING Private Banking groeit
Het onderdeel van ING dat zich op deze markt richt, ING Private Banking, wil zijn marktaandeel de komende tijd gaan uitbreiden. Ruud van Dusschoten van ING Private Banking in Nederland, zegt: “Met een beheerd vermogen van circa €26 miljard zitten we nu op een marktaandeel van circa 10 a 11%, achter ABN Amro en Rabobank en net voor Van Lanschot. We moeten veel sneller gaan groeien dan nu het geval is. Ruim 20% marktaandeel op middellange termijn moet kunnen.”

Dit wil de bank bereiken door het aantal private bankers, ook wel relatiebankiers, uit te breiden. Bij ING Nederland werken momenteel 600 relatiebankiers, en de komende tijd wil de bank er nog eens honderd aannemen. De uitbreiding van het personeelsbestand in dit onderdeel is opmerkelijk omdat in de rest van de bank, evenals in de rest van de sector juist een trend van krimp zichtbaar is. Eerder deze week kondigde topman Ralph Hamers nog aan dat er de komende tijd zo’n 300 banen verdwijnen bij ING.

Naast de uitbreiding van het personeel van ING Private Banking is de bank op 1 juni 2016 tevens gestart met ‘agile’ werken. Al het ING-personeel dat consumenten bedient werkt vanaf die dag in ‘squads’ en ‘scrums’, die de bank zelf definieert als “los-vaste verbanden van werknemers uit verschillende disciplines”. De bank oefent al ruim een jaar met deze werkwijze – in mei 2015 kondigde ING aan te gaan werken via het Spotify organisatiemodel. Ondanks de oefenperiode heeft het invoeren van de nieuwe methodiek nog wat voeten in de aarde. Squads hebben namelijk een veel grotere verantwoordelijkheid voor de projecten die zij uitvoeren en de doelstellingen die zij daarmee moeten behalen. “Die vrijheid is voor sommigen nog best wennen”, aldus Van Dusschoten.

Tegelijkertijd met de start van de nieuwe werkwijze, ging ook het nieuwe groeiplan van Van Dusschoten voor de Private Banking tak in werking. “De Private Bank van ING is qua omvang nu veel kleiner dan andere onderdelen zoals de kredietverlening aan mkb-ers of betalingsverkeer”, vertelt hij. Op die terreinen claimt ING traditioneel een marktaandeel van 20 tot 30%. Ook constateert Van Dusschoten, die vorig jaar overstapte vanaf de zakelijke tak, dat ING veel zakelijke klanten heeft die hun privévermogen bij andere banken laten beheren. “Er zit veel potentieel bij de Wholesale en de retailbank van ING. Het is in het verleden lastig gebleken om dat bij de private bank te betrekken, dat hoor ik ook bij andere banken. Het silo-idee. Mensen moeten uit hun beperkte wereldje en samen optrekken, een bankier van de private bank die meegaat met de bankier die mkb-ers bedient. Dat vraagt van beide kanten veel vertrouwen.”

De combinatie van de nieuwe ING-bankiers, de nieuwe werkwijze en de ambitieuze strategie moet ervoor gaan zorgen dat het bankonderdeel dat rijke klanten bedient veel harder zal gaan groeien dan nu het geval is. Volgens Van Dusschoten zullen ook de bovengemiddelde beleggingsresultaten van de private bank gaan helpen om te groeien. “Het is niet zo dat we iets bedacht hebben waar niemand ooit op is gekomen, het is een optelsom en het gaat om de uitvoering”, sluit hij af.