ING trekt gedeeltelijk terug uit Londen bij Brexit

24 februari 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Ralph Hamers, CEO van ING Groep, heeft in een interview met persbureau Bloomberg laten weten dat ING waarschijnlijk zijn activiteiten in Londen zal verkleinen in het geval van een Brexit. Mocht het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stappen dan is dat slecht nieuws voor het bedrijfsleven, aldus Hamers. Naast ING hebben al meerdere grote banken aangekondigd hun activiteiten in de UK te zullen verminderen als 23 juni voor vertrek wordt gestemd.

De kans op een Brexit – de naam die is gegeven aan het mogelijke vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie – zorgt voor opschudding in het internationale bedrijfsleven. Verschillende bedrijven hebben al laten weten hun activiteiten terug te willen schalen in de UK mocht het land uit de Unie stappen. Ook in het grote financiële centrum Londen is het onrustig, en nemen banken stappen om de risico’s die een Brexit met zich meebrengt in te dekken. HSBC liet bijvoorbeeld onlangs weten mogelijk 1.000 banen in Londen te zullen verhuizen naar Parijs.

ING - Londen

ING
“Als enkele van de megabanken, de marktleiders onder de banken, Londen verlaten dan gaan wij mee”, liet Ralph Hamers, topman van ING onlangs weten in een interview met persbureau Bloomberg. Als het ‘circus’ van de financiële markten zich uit Londen weg verplaatst, dan zal ook ING meegaan naar de plek waar dit ‘circus’ neerstrijkt. De operaties van ING in Londen bieden werk aan ongeveer 650 bankiers en stafmedewerkers.

Volgens Hamers is het vertrek van Groot-Brittannië “slecht nieuws voor de EU en slecht nieuws voor het bedrijfsleven”. Nu zijn nog alle grote banken vertegenwoordigd in Londen, wat zorgt voor korte lijnen met de concurrentie en een enorme trekpleister voor internationaal talent. “Je moet samen ergens zitten voor het talent en om de markten te laten werken”, aldus Hamers. “Als de grote jongens vertrekken dan moeten wij er ook over gaan nadenken.”

Op 23 juni 2016 zullen de inwoners van het Verenigd Koninkrijk naar de stembus gaan, om zo te bepalen of hun land lid blijft van Europese Unie, of dat hun land na ruim 33 jaar besluit om uit de EU te stappen.