Negatieve spaarrente wordt nieuwe realiteit

25 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Zwitserse Alternative Bank Schweiz (ABS) zal vanaf 1 januari 2016 een negatieve rente hanteren op spaargeld op al haar spaarrekeningen. De Zwitserse bank stuurde een brief aan de spaarders met de mededeling dat ze met ingang van volgend jaar zullen moeten betalen voor hun spaardeposito’s.

Invoeren negatieve rentevoet

Alternative Bank Schweiz (ABS) is een kleine Zwitserse bank die zich specialiseert in het financieren van sociaal en maatschappelijk verantwoorde projecten. De Zwitserse bank gaat vanaf 2016 een negatieve rentevoet invoeren van -0,125% over tegoeden tot 100.000 Zwitserse franc (ruim €92.000). Voor deposito´s boven deze grens gaat de bank een negatieve rentevoet invoeren van -0,75%.

Negatieve rente

Tot nu toe aarzelden banken

Tot nu toe aarzelden de banken om de stap te zetten naar negatieve spaarrentes, ondanks dat de kosten om geld te parkeren bij de centrale banken steeds hoger worden. Banken die overtollige reserves deponeren bij de Europese Centrale Bank betalen daar op jaarbasis 0,2% rente over. Bij de Zwitserse centrale bank ligt dat tarief al op 0,75%. Deze negatieve rente drukt de winstmarge van banken omlaag, waardoor ook de spaarrente onder druk is komen te staan.

Negatieve spaarrente nodig

Volgens Martin Rohmer van de Alternative Bank Schweiz (ABS) zorgen de negatieve rentevoeten bij de Zwitserse centrale bank  dat ze dit jaar hun volledige winst in rook zien opgaan. De negatieve spaarrente is nodig omdat de bank alleen wil investeren in zinvolle projecten. “Dit zijn vaak niet de projecten die het hoogste rendement opleveren”, zegt Rohmer.

Transparant en eerlijk

”We hebben besloten dat het toepassen van een negatieve spaarrente een transparanter en eerlijker alternatief is voor onze klanten dan een verhoging van de bankkosten en beheerskosten”, licht Rohmer toe. Op het eerste gezicht lijkt de bank niet al te veel klanten te verliezen. De meeste klanten gaan er vanuit dat andere banken binnenkort zullen volgen.

Zwitsers introduceerde negatieve rente

De Zwitserse centrale bank introduceerden de negatieve rente om een vlucht van vermogen in de Zwitserse franc, en daarmee een waardestijging van de munt te ontmoedigen. Dat heeft echter ook tot effect dat de Zwitserse pensioenfondsen nauwelijks rendement kunnen maken op schuldpapier in Zwitserse franc.

Onkostenvergoeding vermogende klanten

Grote banken als UBS en Credit Suisse vragen nu een hogere onkostenvergoeding aan de meest vermogende klanten. Door de introductie van negatieve rente zoeken vermogende spaarders hun toevlucht in alternatieve vormen van liquiditeit.

Betalen voor sparen al bekend fenomeen

Ook in een aantal andere landen zijn er al banken waar voor spaarvermogen betaald moet worden. De eerste bank die eind 2014 een negatieve rente begon te hanteren is de Skatbank in Duitsland. Daarnaast zijn er banken in Denemarken en Oostenrijk die geld vragen voor het aanhouden van spaargeld.