Beleggers geen moeite met certificering aandelen ABN

05 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Opmerkelijk weinig beleggers hebben problemen met de beschermingsconstructie die de Nederlandse Staat heeft opgesteld voor de beursgang van ABN AMRO. Dat blijkt uit recent onderzoek van beleggersvereniging VEB onder meer dan 550 Nederlandse beleggers. Het uitgeven van certificaten van de aandelen kan negatieve effecten hebben voor de koers van de ABN aandelen.

Met de beursgang van ABN AMRO om de hoek besloot de VEB, de Vereniging van Effectenbezitters, om onderzoek te doen naar de aanstaande beursgang onder Nederlandse beleggers. Enkele honderden beleggers gaven antwoord op een aantal stellingen om te laten zien hoe zij denken over de beursgang van ABN AMRO.

Weinig moeite met certificering
Om ABN AMRO te beschermen tegen vijandige overname bij een gang naar de beurs heeft de Nederlandse Staat een uitgebreide beschermingsconstructie opgezet. Onderdeel van deze bescherming is de keuze voor het uitgeven van certificaten in plaats van de aandelen zelf. Het verschil is dat een certificaathouder wel recht heeft op dividend en claims, maar geen medezeggenschap heeft over de bank zoals een normale aandeelhouder.

Beursplein

Uit het onderzoek van de beleggersvereniging blijkt dat de Nederlandse beleggers opvallend weinig moeite hebben met de bescherming door certificering bij de beursgang. 75% van de 700 beleggers die antwoord gaven op de bijbehorende stelling vindt de keuze voor deze constructie verstandig. Een minderheid van 44% vindt dat ABN AMRO beter in handen van de staat kan blijven, tegenover 55% die voor een beursgang is. Toch is een minderheid van de beleggers van plan om op de aandelenemissie in te schrijven – 46% geeft aan te willen beleggen in ABN AMRO aandelen.

Vertrouwen in banken
Volgens de VEB is het relatief lage percentage geïnteresseerde beleggers een weerspiegeling van het weinige vertrouwen dat er momenteel is in banken als beleggingscategorie. Ook zorgen de beschermingsconstructies van de Nederlandse Staat – NLFI blijft grootaandeelhouder, behoudt vetorecht voor belangrijke veranderingen van ABN AMRO’s identiteit, en de bank wordt bij beursgang omgedoopt tot een structuurvennootschap – ervoor dat de waarde van de aandelen van ABN AMRO wordt verlaagd, omdat deze de aantrekkelijkheid van het aandeel aantasten. Tot slot wordt de helft van de winst uitgekeerd en zorgen nieuwe kapitaaleisen ervoor dat ABN zijn balans gaat aansterken, wat betekent dat de waarde van het aandeel niet snel zal stijgen omdat er weinig geld in groei geïnvesteerd kan worden. De beleggers zullen het dus voorlopig moeten doen met dividend als compensatie voor hun investeringen.