Belgische internetbank Keytrade te koop

09 september 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Keytrade Bank wordt door het Belgische financiële concern Crelan te koop aangeboden. Dat schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd.

Keytrade brede internetbank binnen Crelan

De online Keytrade Bank behoort tot de Belgische coöperatieve bank Crelan, de op zes na grootste bank van België. Crelan was tot voor kort nog voor de helft in handen van de Franse bank Crédit Agricole. Vanaf juni 2015 werd Crelan een 100% Belgische en coöperatieve bank, omdat de Franse aandeelhouder Crédit Agricole zijn belang van 50% verkocht aan de Belgische aandeelhouders. Keytrade Bank ontstond in 1998 als eerste online handelsplatform voor beleggers. Na de overname door Crelan in 2005 ontwikkelde Keytrade Bank zich tot een brede internetbank, die ook spaarproducten, levensverzekeringen en onlinevermogensbeheer aanbiedt.

Keytrade bank

Keytrade pas niet in positionering Crelan

Luc Versale, CEO van Crelan bevestigt dat internetbank Keytrade mogelijk verkocht wordt. De Crelan topman benadrukt dat dat niet gebeurt uit (financiële) noodzaak. “Na het vertrek van onze Franse aandeelhouder vorig jaar zijn we 100% Belgisch en coöperatief verankerd. Naar aanleiding daarvan zijn we bezig met een studie naar welk soort bank we willen zijn en welke waarden we willen uitdragen. We kijken wat de beste toekomst zou zijn voor Keytrade: bij ons of elders. We tasten af of er serieuze appetijt is voor de internetbank. Het is altijd al een zeer begeerde bruid geweest. Ook nu zijn er signalen in die richting”, aldus Versele in De Tijd.

Keytrade past niet in investeringsbeleid Crelan

Crelan werkt nu aan een nieuw bankmodel en het is de vraag of Keytrade daarin past. Aan de andere kant wil Crelan volgens CEO Versale geen remmende factor worden voor de ontwikkeling van Keytrade. De ontwikkeling van internet- en mobiele platformen brengt forse kosten met zich mee en de activiteiten van Keytrade vergen ook bijzondere expertise in bijvoorbeeld compliance en risicocontrole. “Dan moet je eerlijk zijn en je de vraag stellen; gaat Crelan deze investeringen alleen dragen? In de wetenschap dat er ook investeringen nodig zijn om het bankmodel van Crelan te schragen. Je kunt een euro maar één keer uitgeven. Wat we investeren in Keytrade kunnen we niet in Crelan steken”, aldus topman Versele.

Daarom werd besloten om onlinebank Keytrade in de etalage te zetten. “De timing is goed. Er is veel cash beschikbaar en de overnamemarkt draait. Bovendien is Keytrade een mooi bedrijf dat goed in de markt ligt”, vindt CEO Versele.