Wellink twijfelt aan monetair beleid van de ECB

08 september 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Oud DNB-president Nout Wellink heeft onlangs tegenover het FD zijn twijfels uitgesproken over het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Om deflatie tegen te gaan bevordert de ECB momenteel inflatie van ongeveer 2%, maar Wellink vraagt zich af of de diagnose van de huidige problemen de juiste is.

De Europese Centrale Bank heeft zichzelf ten doel gesteld om tot september 2016 de inflatie van de euro op te krikken naar zo’n 2%. Om deze inflatie te verwezenlijken houdt de ECB de rente – ‘de prijs van geld’ – op het moment bijzonder laag, en worden er iedere maand voor €60 miljard aan obligaties gekocht, zodat er meer geld de economie instroomt. Hierdoor zakt de waarde van de euro en gaan de prijzen omhoog. De centrale bank heeft deze koers gekozen, omdat het anders bang is voor deflatie, die over een langere periode schadelijk zouden kunnen zijn voor de economie.

Nout Wellink

Maar Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank, geeft in een recent interview met het Financieele Dagblad aan zijn twijfels te hebben bij de aanzet tot inflatie. Waar de ECB bang is dat consumenten aankopen zullen uitstellen als producten goedkoper worden, denkt Wellink juist dat dit overdreven is. “Mensen kopen hun kleren op het internet omdat het 10 of 20 procent goedkoper is. Dan is het eigenlijk heel dwaas dat dan een monetaire autoriteit zegt: goedkoper, dat willen we niet”, vertelt hij aan het FD. “Ik heb me vaak afgevraagd of de diagnose van de huidige problematiek wel de juiste is”, vervolgt Wellink. “En als die niet de juiste is, moet je je ook afvragen of de instrumenten die we inzetten wel de juiste zijn.”

Inflatiedoel niet bereikt
Eerder in september werd bekend dat de inflatie in de eurozone lager blijft dan verwacht, ondanks de maatregelen die de ECB heeft genomen om deze te verhogen. In een persconferentie liet ECB-president Mario Draghi weten dat de prijzen van consumentengoederen in 2015 met slechts 0,1% toenemen, en ook de ramingen voor 2016 en 2017 naar beneden zijn afgesteld – in 2016 van 1,5 naar 1,1% en in 2017 0,1% omlaag naar 1,7% inflatie. Dat de inflatie lager uitpakt dan gewenst is volgens de ECB te danken aan de onrust in opkomende markten. Draghi liet weten dat de ECB niet meer geld in de economie gaat brengen dan de €60 miljard per maand, maar dat het mogelijk wel de looptijd van het programma verlengt.

Wellink zegt tegen het FD dat hij sceptisch blijft over het plan. Hij is van mening dat de ECB meer zou moeten kijken in de richting van de beurskoersen. Deze lopen hard op, maar dat komt mede door een legio aan stimuleringsmaatregelen vanuit de centrale banken. “Dát kan verstorend werken op de reële economie”, zegt Wellink, die vanuit zijn voormalige positie een stem had in de ECB. Wellink vraagt zich af of “het risicomanagement van de centrale banken niet aan het falen is.”