Banken investeren flink in Internet of Things tech

28 juli 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

Banken investeren in 2015 internationaal gemiddeld zo’n $117,4 miljoen in Internet of Things (IoT) technologie. Dat blijkt uit recent onderzoek van consultancybureau Tata Consultancy Services. Ook verzekeraars investeren flink in IoT – gemiddeld $77,7 miljoen per verzekeraar. Zowel banken als verzekeraars zetten met de technologie voornamelijk in op het monitoren van klanten en producten.

Tata Consultancy Services (TCS), een wereldwijd consultancybureau dat zich specialiseert in IT-services en bedrijfsoplossingen, heeft onlangs een nieuw onderzoeksrapport uitgebracht, getiteld ‘Internet of Things: The Complete Reimaginative Force’. Het betreft een onderzoek naar de wereldwijde impact van Internet of Things (IoT) technologieën binnen een groot aantal sectoren, waaronder ook Banking & Financial Services en Insurance.

Flinke investeringen
Uit het onderzoek blijkt dat door multinationals grote hoeveelheden geld worden geïnvesteerd in IoT-technologie. En niet geheel zonder reden. De onderzoekers tonen aan dat 80% van de bedrijven die in IoT hebben geïnvesteerd, een omzetgroei rapporteren over 2014. Gemiddeld hebben zij hun omzet ten opzichte van 2013 met 15,6% zien groeien in 2014, en bijna een op de tien (9%) rapporteert een groei van maar liefst 30% of meer als gevolg van hun IoT-investeringen.

 

Banking and Financial Services

 

Banken
Ook banken en andere financiële dienstverleners investeren flink om te kunnen profiteren van de potentiële omzetimpulsen die IoT oplevert. Banken en andere financiële dienstverleners geven in het onderzoek aan gemiddeld $117,4 aan IoT-budget te hebben voor 2015. Dit staat gelijk aan ongeveer 0,4% van hun jaarlijkse inkomen. En in de komende jaren zullen banken hun investeringen blijven opvoeren. De respondenten geven aan dat hun banken gemiddeld $153,5 miljoen in IoT-technologie zullen investeren in 2018.

Percentage of 2015 IoT Spend by Core IoT Business Area

Banken en andere financiële instellingen zetten hun IoT-technologie het meest in op het monitoren van producten na verkoop (32%) en het monitoren van klanten, voornamelijk via mobiele apps (30,2%). En met succes - in 2014 zagen de banken hun omzet gemiddeld met 17,7% groeien door hun IoT investeringen. Alleen de maakindustrie zag een grotere ROI op IoT-programma’s, namelijke 28,5%.

2015 Spend on IoT Initiatives

Verzekeraars
Verzekeraars investeren minder in IoT dan banken. Voor 2015 hebben zij een budget van $77,7 miljoen – ongeveer 0,3% van de gemiddelde jaarlijkse inkomsten. In 2018 verwachten verzekeraars wereldwijd gemiddeld $102,9 miljoen aan IoT-programma’s uit te geven. De iets meer conservatieve houding kan uitgelegd worden door de mindere ROI die verzekeraars realiseerden. In tegenstelling tot de banken viel bij de verzekeraars de omzetgroei door IoT-investeringen net onder het gemiddelde – tussen 2013 en 2014 steeg de omzet met 15,5% door hun IoT-activiteiten. Net als de banken zetten verzekeraars voornamelijk in op klantenmonitoring (34,7%) en productmonitoring na verkoop (33,4%).

IoT-tijdperk
Door de enorme potentie voor omzetgroei die IoT-investeringen hebben laten zien, stelt Natarajan Chandrasekaran, CEO en Managing Director van TCS, dat het IoT-tijdperk is aangebroken. “De vraag is in hoeverre bedrijven in staat zijn het potentieel van deze technologie te benutten”, aldus de CEO in een reactie op het onderzoek. “Onze nieuwe Global Trend Study wijst uit dat de leiders in IoT de technologie gebruiken om hun bedrijf radicaal te vernieuwen, op alle onderdelen – van bedrijfsmodel en producten tot en met de werkplek.” Dat brengt volgens hem aanzienlijke uitdagingen met zich mee. Hij sluit af: “Leiders in alle branches en sectoren moeten nu gaan nadenken over de vraag waar de kansen voor hun bedrijf liggen in een wereld van slimme, via internet verbonden ‘dingen’.”