ING: Financieel motief minder belangrijk bij aankoop woning

24 juli 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het financiële motief is minder belangrijk bij de aankoop van een woning. Nederlandse consumenten rekenen zich niet langer rijk wanneer het gaat om de prijsontwikkeling van koophuizen. Van de 67% die denkt dat huizenprijzen de komende tien jaar zullen stijgen, verwacht slechts 13% een stijging van meer dan 2% gemiddeld per jaar. Daarmee zeggen Nederlanders massaal de huizenhausse van voor de kredietcrisis niet terug te zien keren. Dit blijkt uit de ING Financieel fit Barometer die dit kwartaal uitkomt op een stand van 96, de hoogste stand ooit.

Financieel fit Barometer stijgt naar hoogste punt ooit
Nederlandse huishoudens zijn positiever geworden over hun eigen portemonnee. De stand van de ING Financieel fit Barometer is in het tweede kwartaal van 2015 gestegen van 91 naar 96 punten, de hoogste stand sinds de start in voorjaar 2009. Consumenten zien het economisch herstel steeds meer terug in hun portemonnee. Velen gaan er voor het tweede jaar op rij in koopkracht op vooruit, mede doordat lonen sneller stijgen dan de inflatie. Het ING Economisch Bureau gaat uit van een gemiddelde cao-loonstijging van 1,4% en een inflatie van 0,6% voor dit jaar.

ING: Financieel motief minder belangrijk bij aankoop woning

170 duizend huizenverkopen in 2015
Ook de huizenmarkt herstelt. Het ING Economisch Bureau verwacht dat er dit jaar in totaal 170.000 woningen van eigenaar wisselen, zo’n 20 duizend meer dan vorig jaar. Huizenprijzen zullen de komende 10 jaar gemiddeld met zo’n 2% per jaar stijgen. Dit jaar en de eerstkomende jaren kan deze prijsstijging zelfs wat hoger uitvallen. Dit komt door de lage rentestand, de goede betaalbaarheid, inhaalvraag vanuit de crisisjaren en de achterblijvende woningbouwproductie. Per regio zijn er grote verschillen te verwachten in prijsontwikkeling.

Huizenprijsstijgingen: Nederlanders rekenen zich niet rijk
Nederlandse huishoudens zijn realistisch over de toekomstige prijsontwikkelingen in hun eigen woonplaats. Zij rekenen zich niet rijk. Weliswaar verwachten twee van de drie huishoudens dat de huizenprijzen in hun dorp/stad zullen stijgen, maar de grootste groep (54%) verwacht dat deze prijsstijging gematigd (tot 2% per jaar) zal zijn. Slechts 13% verwacht dat de prijzen meer dan 2% zullen stijgen. Daarmee zeggen Nederlanders massaal de huizenhausse van voor de kredietcrisis niet terug te zien keren.

Financieel motief minder belangrijk bij aankoop woning
Voor veel woningbezitters waren financiële motieven van groot belang toen ze besloten hun huis te kopen (in plaats van een woning te huren). Voor drie op de tien (30%) vormden lagere maandlasten de belangrijkste reden. Eén op de zes (17%) koos voor kopen om zo te kunnen profiteren van de waardestijging van de woning. Maar inmiddels zijn de redenen van huishoudens om een huis te kopen veranderd. Toekomstige kopers leggen minder de nadruk op de financiële motieven: de lagere maandlasten en met name het profiteren van de waardestijging van de koopwoning verliezen flink terrein (-10% punt).

Tegenwoordig voert een niet-financieel motief de boventoon. Meer dan een derde van de toekomstige huizenkopers geeft namelijk de voorkeur aan kopen boven huren omdat een koophuis geheel op hun eigen woonwensen kan worden aangepast. Opgeschrikt door de recente daling van de huizenprijzen lijken Nederlanders zich te beseffen dat financieel gewin geen automatisme meer is bij het kopen van een huis; zij zien het eigen huis weer voornamelijk als plek om te wonen in plaats van een investering.