Het Nieuwe Werken bij banken en verzekeraars

10 juli 2015 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel

HNW-expert, auteur van ‘Wie heeft mijn werkplek gepikt? Profiteren van Het Nieuwe Werken in 14 hacks’ én Studelta-alumnus Suze Krijnen over Het Nieuwe Werken bij banken-verzekeraars, het schrijven van een boek en de rol die Studelta daarbij heeft gespeeld. Ze werd geïnterviewd door Falco Hoekstra, relatiebeheerder Banken & Verzekeraars bij Studelta.

Falco: Je boek ‘Wie heeft mijn werkplek gepikt?’ staat momenteel in de Top 10 van ManagementBoek.nl. Hoe ben je er bij gekomen om dit boek te schrijven?
Ik heb een aantal jaar bij verschillende banken-verzekeraars gewerkt aan de invoering van Het Nieuwe Werken (HNW). Daarbij deed ik onderzoek naar de ervaringen van medewerkers. Veel medewerkers vinden HNW best lastig. Het idee heerst dat je ‘moet’ veranderen, zonder dat ‘ze’ goed hebben gekeken naar wat voor individuen en afdelingen belangrijk is. Mijn collega Floris Vrasdonk, een fantastische implementatiemanager, merkte op dat medewerkers ook in de managementliteratuur over HNW vaak als ‘lijdend voorwerp’ worden behandeld. Terwijl de kern van HNW nou juist is dat medewerkers meer zelf mogen bepalen hoe ze hun resultaten behalen. Floris kwam daarom op het idee om een boek te schrijven over HNW voor medewerkers. En vroeg of ik mee wilde doen. Ik dacht: ik weet hier veel over en ik kan goed schrijven. Dit is mijn kans om bij te dragen aan een prettiger bestaan voor medewerkers – en zo indirect aan beter presterende organisaties!

Boek - Wie heeft mijn werkplek gepikt

Falco: Het lijkt me niet eenvoudig om een boek te schrijven. En dan ook nog eens samen met iemand anders. Hoe pakte je dat aan?
Met het schrijven van dit boek had ik een duidelijk doel voor ogen. Ik wilde mensen aan het denken zetten, ze inspireren om dingen anders te zien en te doen. En dat op luchtige, verfrissende wijze. Dat bood houvast tijdens het schrijven. Het schrijfproces was behoorlijk intensief. Floris en ik zaten grotendeels op één lijn, maar dan blijk je toch verschillende ideeën te hebben over bijvoorbeeld de toon, of wanneer een hoofdstuk goed genoeg is. Die moet je zien te verenigen, zodat het een boek wordt waar je allebei achter kunt staan. Natuurlijk zijn er de nodige struggles geweest. We hebben allebei weleens gedacht dat het helemaal niets meer werd met dat boek, dan is het nodig om elkaar op een constructieve manier feedback te geven. Niet alleen over inhoud of taal, maar ook wat betreft werkwijze. Op zoek gaan naar wat we anders konden doen, zodat we het allebei weer zagen zitten. Maar meestal was het juist fijn dat we met elkaar konden sparren. En Floris is een onwijze positivo, hij zorgde ervoor dat ik bleef geloven in het boek.

Falco: Ben je tevreden over het resultaat?
Jazeker! Ik ben nogal perfectionistisch, dus ik was een tijdje bang dat ik het nooit goed genoeg zou vinden. Maar ik denk dat we erin geslaagd zijn onze boodschap over te brengen en dat dit boek echt in een behoefte voorziet. Het kan altijd beter, maar uiteindelijk is het belangrijker dat je iets laat zien, dan dat je er tot in den treure aan werkt zonder dat je er iemand mee bereikt. Dat is echt iets wat ik bij het Talent Development Programma (TDP) van Studelta heb geleerd. Eigenlijk heb ik nauwelijks nog kritiek op het boek gekregen (lachend), maar ook dan kan ik achter het werk staan dat we hebben afgeleverd.

Falco: Leuk dat je zelf over Studelta begint! Nadat je bij een andere bank-verzekeraar gewerkt hebt, ben je via Studelta aan de slag gegaan bij ING Bank, wederom in een HNW-project. Hoe heb je dat ervaren?
Bij ING had ik veel ruimte om zelf invulling te geven aan mijn functie. Mijn opdracht was om de resultaten van HNW te monitoren, met behulp van interne data en met externe onderzoekspartners zoals TNO en de Stichting Het Nieuwe Werken Werkt. En om meetresultaten vervolgens te gebruiken in de communicatie met medewerkers; om hen te informeren, maar ook om ze uit te dagen slimmer te gaan werken. Het TDP van Studelta heeft me vooral geholpen om effectiever te communiceren en leermomenten op te zoeken in plaats van in mijn comfortzone te blijven.

Falco: Je hebt nu een periode vol gewerkt aan je boek. Wanneer heb je daartoe besloten? Tijdens één van de Studelta-trainingen maakten we een poster van onze persoonlijke ‘superheld’. Ik heb daar toen onder andere een klokje op gezet. Ik wilde tijd maken voor dingen die ik echt belangrijk vind. Mijn boek afschrijven was iets wat ik echt wilde, maar er waren altijd excuusjes. Dus na ING heb ik me fulltime gefocust op het boek, terwijl dat financieel best wel spannend was. Dit is eigenlijk mijn grootste tip voor mensen die een boek willen schrijven, of een andere droom willen realiseren: het komt niet ooit vanzelf. Je kiest ervoor om daar nu je tijd aan te besteden. En soms moet je er iets anders voor opofferen, terwijl je niet zeker weet of het je gaat lukken. Maar als je zo’n keuze maakt, dan ga je daar sowieso ontzettend veel van leren en het geeft je een hoop energie!

Studelta

Tot slot dan: het is een supermooie prestatie dat jullie dit boek hebben gepubliceerd, maar waarom zouden mensen jullie boek moeten kopen?
Als jij werkt bij een grote organisatie waar een vorm van Het Nieuwe Werken is ingevoerd, dan heb je ongetwijfeld te maken met allerlei ongemakken en obstakels om je werk goed te kunnen doen. Steeds maar weer op zoek naar een vrije werkplek, IT-problemen, een thuiswerkplek die niet helemaal voldoet, minder contact met je collega’s… En de gouden beloftes van HNW, die vrijheid en flexibiliteit, daar merk je misschien maar weinig van. Of je denkt dat die aan jou niet zo zijn besteed. Dit boek biedt je allerlei tips om zulke obstakels te omzeilen. Zodat HNW je echt helpt om je werk beter te doen en werk en privé beter in balans te brengen. Het boek is trouwens in het bijzonder geschikt voor medewerkers van banken en verzekeraars; we hebben onze ervaringen in die sector er volop in verwerkt.

Overigens is het boek geschreven met een knipoog. Denk bijvoorbeeld aan een keertje uitslapen. Als collega’s je scheef aankijken als je om 10 uur binnen komt lopen, dan kun je gewoon zeggen: “Dat vind ik wel heel oud denken van je, echt niet flexibel!” Hoewel, af en toe uitslapen kan er juist voor zorgen dat je effectiever en duurzamer inzetbaar bent. Er zit dus wel degelijk wat in!