Minder verkeerde overboekingen na invoering IBAN

15 juni 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Nadat Nederland op 1 augustus 2014 definitief is overgegaan op IBAN-rekeningnummers en banken zijn gestopt met het automatisch omnummeren van oude rekeningnummers naar IBAN-rekeningnummers, is het aantal verkeerde overboekingen met tweederde afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Van 4.500 naar ongeveer 1.500 foutieve overboekingen per maand op dit moment. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. Betaalvereniging Nederland en de Consumentenbond gaan nu met elkaar in gesprek om te onderzoeken of de resterende verkeerde overboekingen nog beter voorkomen of makkelijker teruggeboekt kunnen worden.

Verkeerde overboekingen
Een verkeerde overboeking is een overboeking waarvoor de opdrachtgever (de rekeninghouder) per ongeluk een verkeerd rekeningnummer heeft ingevoerd, bijvoorbeeld door een tikfout

In april 2014 meldde minister van Financiën Dijsselbloem nog dat er ruwweg 4.500 verkeerde overboekingen per maand plaatsvonden. Als oorzaak van een deel van die verkeerde overboekingen werd het automatisch omnummeren van oude rekeningnummers naar IBAN-rekeningnummers in internetbankieren genoemd. Tikfouten door de gebruiker in het oude rekeningnummer leidden in sommige gevallen tot een geldige IBAN van een andere begunstigde dan de bedoeling was.

Overboeking

In augustus 2014 zijn alle banken gestopt met het automatisch omnummeren in internetbankieren en sindsdien kunnen gebruikers alleen nog volledige IBAN-rekeningnummers invoeren. Alle IBANs hebben twee controlecijfers waarmee eventuele tikfouten in het rekeningnummer worden onderschept. Inmiddels is het aantal verkeerde overboekingen gedaald tot ruwweg 1.500 per maand. Ongeveer 125 miljoen overboekingen worden maandelijks wel op de juiste bankrekening bijgeschreven.

Minister Dijsselbloem meldde vorig jaar ook dat ruim driekwart van alle verkeerde overboekingen netjes door de onrechtmatige begunstigden wordt teruggeboekt. Betaalvereniging Nederland en de Consumentenbond gaan nu met elkaar in gesprek om te onderzoeken of de resterende verkeerde overboekingen nog beter voorkomen of makkelijker teruggeboekt kunnen worden.