Bitcoin experts: in blockchains zit echte innovatie

10 juni 2015 Banken.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Hoewel bitcoins mogelijk een uitkomst bieden voor het opnieuw winstgevend maken van betalingsverkeer zit de echte innovatie in de onderliggende transactietechnologie, de blockchain. Dat stellen twee Nederlandse bitcoin-deskundigen in een recent interview in het Nyenrode Alumni VCV magazine. Volgens hen opent de blockchain technologie een wereld van mogelijkheden.

Wat is bitcoin?
Voor degenen die nog niet bekend zijn met bitcoin: bitcoin is een online valuta – of cryptocurrency. Deze digitale munteenheid is een betaalmiddel dat berust op een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk. Oftewel de munt wordt niet centraal beheerd door een overheid of een instelling, maar kan via het netwerk worden overgedragen zonder de tussenkomst van een trusted third party – zoals een bank of andere betalingsverwerker.

Ondanks de duidelijke verschillen met het munt- en briefgeld in je portemonnee kan je in sommige landen met bitcoins al bijna net zoveel bereiken. De snelheid waarmee webwinkels en ook luchtvaartmaatschappijen de digitale munteenheid omarmen is volgens KPMG indrukwekkend te noemen, en heeft volgens het Big Four kantoor grote potentie de bankensector te verstoren.

Bitcoins

Bitcoin experts
De vraag wat een bitcoin is, is ook de eerste vraag die Sander van Loosbroek en Patrick van Zuijlen krijgen voorgeschoteld in een recent interview in het Nyenrode Alumni VCV magazine. Van Loosbroek is Business Development Consultant bij IT-consultancy Oelan, en is gespecialiseerd in blockchain-technologie. Van Zuijlen is de oprichter van Bitcoincoldstorage.com. Beide zijn deskundigen als het gaat om bitcoins. Van Loosbroek wist eerst niet wat hij met bitcoins aan moest: “Ik kreeg ooit een bitcoin van iemand. Ik deed er niks mee, ik snapte niet hoe bitcoin werkte. Dat prikkelde me uiteindelijk om er alles over te weten te komen.”

Ondanks de mitsen en maren die aan de munt verbonden zijn, zoals het gebrek aan regelgeving en toezicht en de onvoorspelbaar fluctuerende waarde, heeft de bitcoin ook grote voordelen legt Van Zuijlen uit: “In de huidige situatie kunnen overheden en banken valuta gebruiken, maar ook misbruiken, bijvoorbeeld om inflatie aan te wakkeren. Bitcoins zijn niet van banken of overheden, maar van iedereen. Het is “onze” munt. Omdat bitcoins niet bijgemaakt kunnen worden, is het een valuta die straks geen inflatie kent.”

Waar komt de bitcoin vandaan?
De digitale munteenheid, die bewaard wordt in een virtuele portemonnee, vindt zijn oorsprong in de computerprogrammatuur. “Bitcoins zijn bedacht door een groep anonieme computerprogrammeurs”, vertelt Van Loosbroek. Van Zuijlen voegt toe: “Satoshi Nakamoto. Achter dat pseudoniem zitten de bedenkers van bitcoins.” Doordat deze groep programmeurs vooraf een gelimiteerd aantal bitcoins heeft vastgesteld, die geleidelijk aan vrijkomen op de markt, is het niet mogelijk dat er meer van de digitale munten bij worden gemaakt. “Ik verwacht dat de bitcoins een toepassing gaan vinden als transactievaluta en als waardevast vermogen. Immers, er zijn minimale transactiekosten en er kan niet van bijgemaakt worden”, aldus Van Zuijlen.

Blockchain
Om ervoor te zorgen dat een bitcoin niet twee keer kan worden uitgegeven, en het betalingsverkeer te beveiligen hebben de programmeurs gebruik gemaakt van de nieuwe blockchain-technologie. “Een blockchain is een openbaar online register (grootboek) van transacties. 

Blockchain is de onderliggende technologie die cryptografische valuta’s als bitcoin mogelijk maakt. Dat register is openbaar. Het staat niet ergens centraal op één computer, maar is verdeeld over het netwerk van computers van de gebruikers”, legt Van Zuijlen uit. Door deze geautomatiseerde controle wordt volgens hem veel tijd en geld bespaard: “De technologie kan worden gebruikt om transacties te controleren die nu moeten worden gecontroleerd door een derde partij.”

Van Loosbroek voegt toe: “Eigenlijk draait het dus niet alleen om bitcoin. Veel belangrijker is de onderliggende technologie: de blockchain. Dit elektronische grootboek is de echte innovatie. Het maakt het mogelijk om zonder vertrouwen transacties te verrichten waarvoor je tot nu toe een derde partij nodig had.”

Sander van Loosbroek en Patrick van Zuijlen

Gebruik blockchain
De deskundigen zien veel meer toepassingen voor de blockchain technologie: “Bijvoorbeeld het sluiten van contracten, het passeren van notariële aktes, het uitbrengen van een stem bij verkiezingen en in veel gevallen ook het overmaken van geld. Deskundigen voorzien vooral toepassingen in de juridische en financiële sector.” Van Loosbroek: “De banken moeten van rol veranderen. Hun betalingsverkeer is momenteel verlieslatend. Ik verwacht dat de blockchain betalingsverkeer weer winstgevend kan maken.”

Volgens de deskundigen staat het traditionele denken de doorbraak van de blockchain technologie nog in de weg, omdat overheden de controle willen behouden in hun centrale systemen. Innovatie en doorbraak zal volgens Van Loosbroek voornamelijk komen van nieuwe spelers. Een ander obstakel is volgens Van Zuijlen het gebrek aan marketing voor de nieuwe munteenheid en technologie: “Omdat het geen centraal eigendom is, neemt niemand de marketing actief ter hand. Onbekend maakt onbemind.”