Vrijgekomen talent zorgt voor boost FinTech-revolutie

01 mei 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

De FinTech-revolutie is in volle gang. Het broeit van de nieuwe start-ups in de financiële sector, steeds meer talent is bezig met betere en nieuwe manieren van financiële dienstverlenging. En het beste ondernemende en technologische talent vindt steeds vaker ondersteuning van grote venture capital investeerders.

Een nieuwe groep ondernemers broeit en bloeit in de financiële sector – de FinTech revolutionairen. Ze zijn gefrustreerd dat het nog steeds dagen duurt voor een chequebetaling doorkomt en dat het zoveel geld en tijd kost om geld over te maken naar het buitenland. Ze willen niet dat consumenten verplicht zijn om een financieel adviseur of bank aan te houden. Om dit te bestrijden maken start-ups gebruik van software en financiële technologie om meer transparantie, meer snelheid en betere tarieven te bieden dan traditionele spelers uit de financiële sector.

Volgens Eric van der Kleij, hoofd van Level39 – het grootste start-up technologie broeinest van Europa – werden de zaden voor de huidige FinTech-revolutie geplant door en tijdens de financiële crisis. Door ontslagen raakte de financiële sector veel talent kwijt – talent dat op zoek moest naar een nieuwe uitdaging. “Omdat het een gereguleerde industrie is doet de financiële dienstverlening er vaak langer over om te transformeren dan andere sectoren. Maar als gevolg van de ‘crash’ kwam er plotseling een gigantische verzameling talent vrij die betere manieren zag om de zaken te regelen”, aldus Van der Kleij.

Vrijgekomen talent zorgt voor boost FinTech-revolutie

Peer-to-peer
Door aangescherpte regels omtrent kredietverlening ontstond er vraag naar leningen waar de banken geen antwoord op konden geven. Het was de aanleiding voor een explosie van peer-to-peer leenplatformen waar individuen van en aan elkaar lenen via het internet. Een mooi voorbeeld is het Britse Zopa, een van de eerste in de markt, dat nu 70 werknemers telt en naar verwachting meer dan €750 miljoen krediet zal verlenen in 2015. De peer-to-peer markt in Nederland is ook sterk in opkomst en een interessante nieuwe ontwikkeling is de opkomst van overzicht-sites als Fundipal en Fundwijzer, die het aanbod van crowdfundingprojecten in beeld brengen.

Managing Director James Haycock van Adaptive Lab – een adviesbureau dat bedrijven uit de financiële sector ondersteunt bij het ontwikkelen van nieuwe online producten – denkt dat banken voor een gigantische uitdaging staan. “Wanneer je met bankiers zelf in gesprek gaat, merk je een hoop inschikkelijkheid op, en ze hebben het idee anders te zijn door de reguleringen en kapitaalvereisten.” Maar banken kunnen steeds minder het gesprek voeren dat zij voor klanten een centraal deel van hun leven vormen. “Ze kunnen simpelweg worden teruggebracht tot plekken waar mensen hun geld opbergen.”

Venture capital ondersteuning
Haycock wijst op de interessante tijd in de financiële sector vandaag de dag. Het beste ondernemende en technologische talent vindt steeds vaker ondersteuning van grote venture capital investeerders, en de banken moeten op hun tellen gaan letten. “De financiële sector is groot en dat maakt de kans des te interessanter voor nieuwe spelers op de markt. Verandering is onontkoombaar. Dat gaat misschien niet van de ene op de andere dag maar er gaat een heleboel investeringsgeld naar fintechbedrijven vanuit enkele grote venture capital bedrijven. Ik denk dat een hoop banken niet snel genoeg actie zullen ondernemen.”