Russische bankensector verkeert in zwaar weer

02 april 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Economische sancties, een zwakke roebel en de lage olieprijs brengen de Russische bankensector zwaar in de problemen. De economische krimp maakt het de banken zwaar, maar volgens Herman Gref, CEO van Sberbank, moet het ergste nog komen.

In maart 2014 voorspelden kredietbeoordelaars Fitch en Standard & Poor’s al dat de economie van Rusland het moeilijk zou gaan krijgen. Voor 2015 voorspelde Fitch een groei van twee procent voor de Russische economie, als de investeringen weer zouden aantrekken. In plaats daarvan schroefden banken uit de VS hun investeringen in Rusland terug. De geopolitieke spanningen als gevolg van de annexatie van de Krim in maart 2014 en de economische sancties die daarmee gepaard gingen, zorgden voor een massale terugloop van investeringen. Russische bank SMP zag zelfs een bankrun van 9 miljard roebel (ruim €180 miljoen) toen de VS in de derde week van die maand nieuwe sancties aankondigde. 

Sberbank

Aangestuwd door de zwakke roebel en economische krimp in de Russische Federatie bevindt de bankensector zich nog steeds in zwaar weer. De handelsrestricties die zijn opgelegd door de Westerse wereld komen de bankensector niet ten goede en eerder in maart verlaagde de Russische centrale bank opnieuw het rentetarief van 15% naar 14% om de gevolgen van de inflatie tegen te gaan – dit tarief werd in januari 2015 al teruggeschroefd van 17% naar 15%. Sberbank topman Herman Gref voorspelt echter dat het ergste nog moet komen, zo meldde het Financieele Dagblad onlangs.

“Alle banken hebben grote problemen…”
“… onszelf inbegrepen”, vertelde Gref eind vorige maand aan journalisten in Moskou. Sberbank – Rusland’s grootste kredietverstrekker – zag zich in Q4 2014 en begin 2015 gedwongen om flinke reserves aan te leggen. De vooruitzichten blijven vooralsnog erg slecht. Ook voor andere Russische banken aldus de CEO: “Als wij al zulke grote reserves moeten aanleggen, kun je wel nagaan hoeveel de anderen apart moeten leggen.” Over het algemeen scoort Sberbank in activakwaliteit twee keer zo hoog als de rest van de markt, dus zullen de gevolgen voor de andere banken waarschijnlijk nog ingrijpender zijn.