ABN AMRO op z’n vroegst eind 2015 naar de beurs

20 februari 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De beursgang van ABN AMRO laat nog even op zich wachten. Het ministerie van Financiën wil eerst de verkoop van de verzekeringstak Vivat van SNS Reaal regelen. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van bronnen ‘rond het proces van de gepande beursgang van ABN Amro’.

Eerst verkoop Reaal afronden

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zal naar verwachting voor 1 april een privatiseringsbrief naar de Tweede Kamer sturen. Dijsselbloem zal in deze brief de plannen rondom de beursgang van ABN AMRO bekend maken. Vervolgens zal de Tweede Kamer er nog over willen debatteren, alvorens een standpunt te bepalen. Van de Minister is bekend dat hij eerst het dossier rond de verkoop van de verzekeringsactiviteiten Vivat van SNS Reaal aan het Chinese financiële concern Anbang geheel wil afronden.

ABN AMRO - Beursgang

ABN AMRO top wil vaart maken

De verkoop van de verzekeringsactiviteiten van SNS Reaal wordt dan pas in het derde kwartaal van dit jaar afgerond. Dat betekent dat de beursgang van ABN AMRO op z’n vroegst eind dit jaar kan plaatsvinden. De top van ABN AMRO wil echter vaart maken en wil nog voor de zomer naar de beurs. De bank wijst op de relatief goede marktomstandigheden, ondanks de crisis in Griekenland en de volatiele olieprijs, aldus het FD.

Verschil van inzicht over beschermingsconstructie

Daarnaast is er een verschil van inzicht tussen de top van ABN AMRO en het ministerie van Financiën over de beschermingsconstructie bij de voorgenomen beursgang. De Minister heeft laten weten dat ABN AMRO niet de maximale bescherming krijgt tegen vijandelijke overnames. Het ministerie vindt dat de bank voor een zo hoog mogelijke prijs naar de beurs moet en dat een zware beschermingsconstructie daar een drukkend effect op kan hebben. ABN AMRO wil na de start van de beursgang, een proces van verschillende fases, juist beschermd worden tegen een vijandige overname. Dat kan via een Stichting Continuïteit, die aandelen met stemrecht kan opeisen bij het bedrijf. De bank wil niet dat de traumatische gebeurtenissen uit 2007 zich herhalen. ABN AMRO werd toen opgesplitst door een consortium van drie banken. Daaraan ging vooraf een besluit van de toenmalige topman Rijkman Groenink om onder druk van de aandeelhouders de beschermingsconstructie weg te halen.

Spannend of einde jaar gehaald wordt

Het verschil van inzicht tussen de Minister en de bank over de timing van de beursgang en over de maximale bescherming tegen vijandelijke overnames leidt ertoe dat de beursgang van ABN AMRO, nog voor de zomer uitgesloten lijkt. Zelfs een beursgang voor het einde van dit jaar lijkt nog moeilijk te halen.