40e aflevering Podcastserie BNP Paribas: 'De toekomst van de akkerbouw'

05 februari 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Even Samen Gevat (ESG), een podcastreeks van BNP Paribas Nederland, is alweer toe aan de 40e aflevering. In de podcastreeks gaan Aldert Veldhuisen en Marloes Bergevoet in gesprek met versnellers van de duurzame transitie. Dit keer te gast Wageningen UR onderzoeker Martina Huber, met als thema: ‘De toekomst van de Nederlandse akkerbouw’.

Veldhuisen en Bergevoet duiken tijdens hun podcasts met uiteenlopende gasten in onderwerpen als de energietransitie, reductie van CO2-uitstoot, biodiversiteitsbehoud, inclusiviteit en internationale groene samenwerking. De thema’s hebben met elkaar gemeen dat ze gericht zijn op een eerlijke en duurzame samenleving binnen de grenzen van onze planeet.

In de nieuwste aflevering (alweer #40 in de reeks) en tevens de eerste Engelstalige uit de reeks, is Martina Huber te gast. Huber is onderzoeker aan Wageningen University & Research en zet zich in voor een duurzame en eerlijke landbouwsector. De titel van de podcast is ditmaal ‘Van monocultuur naar strokenteelt: de toekomst van de Nederlandse akkerbouw’.

40e aflevering Podcastserie BNP Paribas: 'De toekomst van de akkerbouw'

Martina Huber gaat in de aflevering met de hosts in gesprek over de stappen die onze akkerbouwsector moet zetten om toekomstbestendig te kunnen zijn. Zo staat de sector enerzijds bekend om zijn efficiëntie, maar brengt anderzijds de eenzijdige manier van werken in combinatie met het gebruik van mest en pesticiden wel risico’s met zich mee voor de bodem.

Nederlandse boeren hebben volgens Huber de beste intenties met het oog op de toekomst, maar zijn overgeleverd aan een gebrekkig systeem van regelgeving en oneerlijke concurrentie. Daarnaast doen zij er, aldus Huber, goed aan om van de gebruikelijke monocultuur (het verbouwen van één gewas over de gehele grond) over te stappen op zogeheten strokenteelt, waarbij er meerdere gewassen in stroken naast elkaar worden verbouwd.

Meer weten? Klik hier om de 40e aflevering van Even Samen Gevat te beluisteren via Spotify.